'Novinar si i krše ti radna prava? Tuži šefa, dobit ćeš!'

19.4.2010.
14:33
VOYO logo

Predsjednica Sindikata novinara u intervjuu Glasu Istre izjavila je kako je u slučaju njenih kolega, od kojih će se mnogi do kraja godine naći na ulici zbog otkazanih ugovora, puno bolja opcija od paradiranja ulicama i prosvjeda - sudska tužba.

"Ma, prosvjed je tek vanjski iskaz nezadovoljstva. Da sve ostaje na prosvjedima, pitanje je koliko bi toga u zaštiti naših članova učinili. Zahvaljujući radu sindikata mnoge su naše kolege zaposlene, a pravnim putem zaštitili smo i obeštetili stotine njih. Radom sindikata u nebrojenim slučajevima spriječena su najavljivana otpuštanja. Uostalom, od gotovo 700 radnih sporova što ih je Sindikat novinara u proteklih dvadesetak godina vodio, prsti jedne ruke previše su da se nabroje izgubljeni slučajevi", izjavila je Gabrijela Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona smatra da se u novinarskoj profesiji zakoni krše više nego u trgovini ili tekstilu te da je nemoguće tvrditi koliko je otkaza već podijeljeno u vremenu krize kojom su izdavači pogođeni.

"Zapravo su poslodavci ti koji bi trebali reći koliko su novinara i drugih medijskih radnika otpustili. No, činjenica je da su uglavnom nastradale naše kolege angažirane u neformalnim oblicima rada, a raskidi suradnje s njima, nažalost, ne evidentiraju se kao otkazi. Jednaka je situacija i s ugovorima na određeno vrijeme koji nisu produžavani. Ipak, deseci novinara otišli su iz redakcija sporazumno uz isplaćene otpremnine. Osim toga, u protekloj godini imamo i 15-ak novih sudskih sporova zbog nezakonitih otkaza", kaže Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri magnata, Styria, EPH i HRT, bacili se na 'racionalizaciju'

Prema nekim procjenama, do kraja godine bi bez posla moglo ostati oko 500 novinara koji su za poslodavce vezani ugovorima slabijim od onih na neodređeno vrijeme. HRT je već najavio otkazivanje suradnje više od stotinu honoraraca, a o troznamenkastom broju otkaza nagađa se i unutar Europapress holdinga pogotovo nakon istjecanja zabrane otpuštanja u Slobodnoj Dalmaciji. Istječe zabrana otkaza i u Novom listu, a u "restrukturiranje i sistematizacija" što je često eufemizam za rezanje radne snage, se već neko vrijeme provodi u Večernjem listu.

Prethodni članci:

arti-201003020772006 arti-201002170464006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo