DOK PLIN CURI NA SVE STRANE… / Novinar RTL-a pokušao trgovati po HEP-ovom modelu: 'Može li cijelo pile za euro?'

Novinar RTL-a pokušao je po istom poslovnom modelu kupiti hranu po višestruko nižim cijenama od nabavnih, onako kako se prodavao plin

11.7.2023.
22:28
VOYO logo

Više od tjedan dana nakon što je cijela zemlja brujala o tome kako je HEP skupo plaćao plin, a potom ga jeftino prodavao, USKOK-ovi istražitelji ušli su u HEP pročešljati doumentaciju, dajući vremena svim akterima da skriju sve što smatraju da treba skriti. Brzinom se ne može pohvaliti ni premijer koji se i dalje informira, a nakon što je tjednik Nacional objavio dopise kojima je Uprava HEP-a još u veljači ukazivala na stvaranje viškova plina. Samo u lipnju HEP je imao milijunske gubitke javnog novca, kaže se u prilogu RTL Direkta.

'Ključan lik u svemu je Plenković'

"Nijedan od tih dopisa nisam vidio. Ono što je nama na znanje, to ja niti vidim, niti čitam. To eventualno čitaju suradnici, savjetnici", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić objašnjenje premijera smatra apsurdnim i krajnje neistinitim.

"Lagao je, svjesno je lagao. Ili nije radio svoj posao ili nije bio zainteresiran da ga radi u tom dijelu u kojem je trebalo pročitati dopise koje je dobivao iz HEP-a. Ključan lik u svemu je Andrej Plenković, on je to znao", rekao je Jelinić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HEP 'TRESE' HDZ /

Je li Plenković donio odluku? Zbog afere koja šteti stranci potjerat će svu trojicu glavnih aktera

Image
HEP 'TRESE' HDZ /

Je li Plenković donio odluku? Zbog afere koja šteti stranci potjerat će svu trojicu glavnih aktera

Prodavač Jusuf: Ne bih dugo izdržao

A novinar RTL-a pokušao je po istom poslovnom modelu kupiti hranu po višestruko nižim cijenama od nabavnih, onako kako se prodavao plin. Otišao je na tržnicu i pitao prodavačicu bi li mu prodala cijelo pile za jedan euro.

"Cijelo pile je 3,32 eura", rekla je prodavačica Ljiljana odbivši ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavača Jusufa RTL-ov je novinar pitao koliko bi izdržao da kupuje nešto i potom prodaje 40 puta jeftinije. Jusufov odgovor je bio unaprijed poznat.

"Ne bih dugo, nikako", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je reagirala i Jadranka, prodavačica na tržnici, kazavši da bi vrlo brzo morala zatvoriti svoj OPG ako bi zaposlila prodavača koji bi za 10 centi prodavao mrkve plaćene dva eura.

Prelijevanje javnog novca u privatne džepove

Dok HEP-ov plin uri na sve strane, nekadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić kaže da je odgovornost šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića i ostatka Uprave nesporna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni svi moraju otići, to nije sporno. Kompletno tržište plina u Hrvatskoj od samog početka je bilo dizajnirano upravo tako da dolazi do prelijevanja javnog novca u privatne džepove. I afera Škugor i ova afera jedan cent nazovimo je tako, zapravo potvrđuju takvo stanje na tom tržištu", kazao je Fižulić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo