BOGATE ZEMLJE / Novinar iz Afrike Plenkoviću: Želimo živjeti u Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u

Image
Foto: Screenshot

Novinar iz Kenije komentirao je Plenkovićevu izjavu koji je rekao kako bi mnogi u Africi vapili za hrvatskim standardom

26.6.2018.
15:06
Screenshot
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je građanima čestitao Dan državnosti te se osvrnuo na iseljavanje iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Podsjetio je da problem demografije nije tu od jučer, a onda je Hrvatsku usporedio s afričkim zemljama, rekavši kako bi u Africi vapili da imaju standard kao u Hrvatskoj.

"Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je svojom izjavom izazvao niz negativnih komentara, a Plenkovićevu izjavu komentirao je i novinar iz Kenije Chrispin Mwakideu, dopisnik za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam o čemu je hrvatski premijer govorio kada je rekao da većina Afrikanaca sanja o hrvatskom načinu života. Nisam siguran da mnogi Afrikanci uopće znaju gdje je Hrvatska i kakav je život u njoj. Siguran sam da je OK i da je u redu, ali kada biste razgovarali s većinom Afrikanaca, rekli bi vam da žele živjeti u zemljama poput Njemačke. U utjecajnim i bogatim zemljama poput Njemačke, Francuske, SAD-a ili pak Australije. To su zemlje u koje većina Afrikanaca migrira. Naravno, uz Veliku Britaniju", poručio je Mwakideu.

"Hrvatska je mala i mislim da je u istoj kategoriji zemalja kao Bugarska ili malih zemalja balkanskih nacija. Ne slažem se baš s tom izjavom da brojni Afrikanci sanjaju o hrvatskom načinu života", zaključio je Mwakideu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo