Donosimo gdje će sve biti / Novih 100 kamera na zagrebačkim ulicama: Moći će prepoznati registracije i ako vozite 180 km/h!

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kamere će biti postavljene na dvije avenije: na Zagrebačkoj i Aveniji Većeslava Holjevca

22.10.2019.
11:05
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Na sve semafore na zagrebačkim gradskim avenijama postavit će se nove kamere. Snimat će Zagrebačku aveniju od Marohnićeve u Cvjetnom naselju do Svilkovića u Savskoj Opatovini te na Aveniji Većeslava Holjevca od Velikopoljske do Ulice Savezne Republike Njemačke. 

Na 10 kilometara tih cesta bit će postavljeno 100 kamera, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to dio prve faze opremanja centra za nadzor prometa (CNP). U Gradu su pripremili dokumentaciju za natječaj koji će uskoro raspisati, a vrijednost natječaja je 7,8 milijuna kuna

Natječajem traže nekoga tko će modernizirati zastarjelu opremu, nabaviti kamere, hardversku infrastrukturu te upravljački softver te ih montirati i staviti u funkciju. Također, moraju se pobrinuti i za edukaciju zaposlenika novog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerit će i brzinu i imati brojač prometa

Postavit će se četiri vrste kamera: PTZ, fiksna za opći nadzor, fiksna analitička prometna videokamera te detekcijska videokamera, a najviše na križanju Holjevčeve s ulicom Buzinski Krči, kod Supernove, njih čak 15.

Kamere će imati objektiv s optičkim uvećanjem od minimalno 30 puta, poboljšanje vidljivosti u uvjetima magle, za bolju stabilizaciju slike, reduciranje šuma a moći će prepoznati i registracijske tablice čak i za vozila koja se kreću i do 180 kilometara na sat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerit će i brzinu, te će imati brojač prometa. Imat će i aplikaciju koja će javljati ako postoji kvar na semaforu ili dok bude prometna nesreća. Operatere će upozoriti putem SMS-a ili maila. 

Bandić je taj sustav predstavio još 2013. te je tada obećao da će se napraviti do 2020. Možda to i neće biti tada, no čim uspostave sustave, prve učinke, odnosno manje gust promet moći ćemo osjetiti tek nakon dvije i pol godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokacije gdje će biti kamere i koliko će ih biti

Avenija Većeslava Holjevca na raskrižju s:

– Ulicom SR Njemačke – 13 kamera (1 PTZ, 2 fiksne za opći nadzor, 6 fiksnih analitičkih prometnih kamera, 4 detekcijske videokamere) 
– Ulicom Buzinski Krči – 15 (od čega čak 7 detekcijskih videokamera) 
– čvorom Buzin – 10 
– Ulicom mladosti – 13 
– Ulicom Bani – 9 – Jeffersonovom 
– 7 – Velikopoljskom ulicom – 11

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka avenija, na raskrižju s: 
– Marohnićevom – 4 (1 PTZ, 1 fiksna za opći nadzor, 2 fiksne analitičke prometne kamere) 
– Nehajskom ulicom – 4 – Hrgovićima 
– 2 – Rudeškom cestom 
– 2 – Zagrebačkom cestom 
– 8 (najviše će biti fiksnih analitičkih prometnih kamera, čak 4) 
– Ulicom Slavenskog – 2

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo