Novi zoološki vrt bit će četiri puta veći od maksimirskog

Odluka o gradnji tog projekta, koji će po veličini i smještaju životinja biti više zoološki park nego vrt, već je donesena. Još uvijek nije poznata lokacija na kojoj će biti smješten.

27.5.2010.
16:51
VOYO logo

Lokacija još nije određena, ali novi ZOO park mogao bi biti smješten na obalama Save.

"U Zagrebu će se graditi novi zoološki park, na površini od najmanje 25 hektara, što je gotovo četiri puta više od onog u Maksimiru", rekla je za Jutarnji list direktorica ZOO-a Davorka Maljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zoološki park bit će profitabilan i otvoren posjetiteljima, ali će mu primarna uloga ipak biti uzgoj ugroženih životinja, što je obveza Hrvatske kao zemlje članice EAZA-e (Europske udruge zooloških vrtova i akvarija).

Poznato je da je zagrebački ZOO vrt preskučen za uvjete koje propisuje EAZA, a odnose se na zaštitu i uzgoj zaštićenih životinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastambe nekih životinja su premalene, a širenjem sadašnjeg ZOO-a problem prostora ne bi bio riješen. "Stoga je odlučeno da se gradi svojevrsna podružnica na uistinu velikoj površini, na kojoj će životinje, na mnogo većem prostoru, imati veće šanse za razmnožavanje", kaže Maljković. U novom ZOO parku bili bi slonovi, žirafe, nosorozi, divlje mačke i mnoge druge životinje za koje u sadašnjem ZOO-u nema dovoljno prostora.

Nije isključeno da bi se posjetitelji pri razgledavanju vozili električnim vlakićem, s obzirom na to da djeci i starijima ne bi bilo jednostavno prehodati kilometre da bi vidjeli sve životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća privatizacija ZOO-a možda je objašnjenje investicije u krizna vremena, ako se zna da i Grad i Holding grcaju u financijskim problemima i da je svaka nova investicija upitna.

Jedno od objašnjenja bi moglo biti spremnost Grada na javno-privatno partnerstvo, u kojem bi veći dio novca osigurao privatni investitor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nitko u Gradu zasad ovu vijest ne želi službeno potvrditi.

Prethodni članci:

arti-201005250497006 arti-201004160149006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo