USKORO U JAVNOJ RASPRAVI / Novi zakon: Državni službenici dobivat će plaću prema učinku, a ne stažu. Neradnici će ostati bez posla?

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na snagu bi trebao stupiti od 1. siječnja iduće godine.

11.10.2018.
8:25
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo rada će, neslužbeno doznaje Jutarnji list, uskoro u javnu raspravu uputiti Prijedlog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika nakon usuglašavanja u okviru radne skupine.

Zakon bi se odnosio na oko 30 tisuća državnih službenika, dakle ne na vojsku i policiju, a na snagu bi trebao stupiti od 1. siječnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni cilj izmjena je da ubuduće plaća zaposlenih više ovisi o radnim učincima nego o godinama staža.

Uvođenjem sustava platnih stupnjeva i razreda ubuduće se ukida dodatak od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, što međutim, ističe se, neće ići na štetu najboljih službenika i namještenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji ne rade, ostaju bez posla

Službenici i namještenici pak čiji je rad ocijenjen ocjenom "minimalni učinak" nazadovat će u niži platni stupanj od onoga koji su imali do dobivanja te ocjene. Za službenike i namještenike koji su, pak, ocijenjeni ocjenom "neprihvatljiv učinak - uspješnost ispod utvrđenih rezultata" prestaje državna služba.

Mogućnost nagrađivanja službenika za postignute rezultate ići će prema tome da se omogući isplata jednokratne novčane nagrade i to za “izvanredni učinak” u visini jedne proračunske osnovice, a za “učinak iznad očekivanja” u visini 50 posto proračunske osnovice, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo