Novi udar na šefa SDP-a: Traži se izvanredna sjednica o Milanoviću

9.6.2014.
8:37
VOYO logo

"Najmučniji trenutak subotnjeg dana nisu bili povišeni tonovi, ni pat-pozicija u kojoj smo se našli nakon prebrojavanja glasova, već tišina u kojoj se nešto više od 150 SDP-ovaca, nakon 12 sati provedenih u istoj dvorani na Iblerovu trgu, razišlo: bez žamora, bez pozdrava, kao na karminama", kazao je dan poslije za Jutarnji list jedan od članova Glavnog odbora koji tvrdi da ne pripada niti jednoj skupina.

Milanovićevi oponenti upravo njega, a ne Linića, pokušali su staviti u središte rasprave kao ključni problem SDP-a i od toga, kako se iz neslužbenih razgovora dan kasnije može čuti, neće odustati. Tražit će što skorije sazivanje još jedne sjednice Glavnog odbora na kojoj će problematizirati Milanovićev dosadašnji stil i način vođenja stranke i Vlade. Milanovićevi oponenti u SDP-u, naime, uvjereni su u ono što je na subotnjoj sjednici glasno izgovorio riječki SDP-ovac Šepčić - da sadašnji stranački lider nije u stanju voditi ni SDP, ni Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oponenti traže sjednicu za najmanje tri tjedna

Uvjereni su da ga na izvanrednoj konvenciji SDP-a treba smijeniti s čela stranke, a zatim i s čela Vlade te redefinirati Plan 21 i s temeljito rekonstruiranom Vladom dogurati do kraja mandata. I poslovično suzdržani predsjednik Glavnog odbora, Josip Leko, konstatirao je da se na stranačkim tijelima treba više razgovarati. Jedno od ključnih pitanja nakon subotnje sjednice Glavnog odbora jest hoće li Leko sljedeću sjednicu tog tijela zakazati prije ljetnje stanke ili tek u rujnu. U SDP-u očekuju da će stranački šef iskoristiti neformalni utjecaj na Josipa Leku kako bi se sljedeća sjednica održala tek u rujnu.

Milanovićevi oponenti, međutim, ističu kako bi Glavni odbor sljedeću sjednicu trebao održati vrlo brzo, najkasnije za tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bez Leke mogu sazvati sjednicu

Prema SDP-ovu stranačkom Statutu, sjednicu Glavnog odbora saziva predsjednik tog tijela, ali ako on to ne učini, može je sazvati i jedna četvrtina članova Glavnog odbora. To znači da Milanovićevi oponenti i bez Leke mogu sazvati novu sjednicu Glavnog odbora te joj odrediti dnevni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo