OTVOREN NOVI ZAGREBAČKI AERODROM FRANJO TUĐMAN, POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA: / 'Ovo su prava vrata moderne i suvremene Hrvatske

Image
Foto: Pixsell

Zračna luka Franjo Tuđman večeras je i službeno otvorila vrata novog putničkog terminala u koji je u protekle tri godine uloženo 331 milijun eura.

21.3.2017.
16:55
Pixsell
VOYO logo

19:55 Presjecanjem vrpce službeno je otvorena Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:47 Prisutnima se potom obratio premijer Plenković te rekao kako Zračna luka odiše Europom i svijetom 21. stoljeća. "Bit će to prava vrata moderne i suvremene Hrvatske. Uvjeren sam da bi predsjednik Tuđman bio ponosan da vidi kakvu zračnu luku imamo danas", kazao je premijer.

"Bit će ovo prigoda da povećamo broj turista i vjerujem da ćemo s takvom zračnom lukom biti dovoljno privlačni. Vjerujem i da će gospodarske koristi od nje biti brojne ne samo za Zagreb, Hrvatsku već i za Veliku Goricu i brojne kompanije", kazao je Plenković dodajući kako ne dvoji da će taj projekt osnažiti i Croatia Airlines, te dovesti broj putnika na 8 milijuna. Također je kazao kako će taj projekt biti poticaj Vladi da se trude i željeznicu uvede u 21. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

'NOVA VRATA HRVATSKE': Pogledajte otvorenje Zračne luke Franjo Tuđman

Image

'NOVA VRATA HRVATSKE': Pogledajte otvorenje Zračne luke Franjo Tuđman


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:42 "Ovim Zagreb i Hrvatska dobivaju poticaj u razvoju gospodarstva. Ovaj objekt Zagreb i Hrvatsku uvodi u 21. stoljeće zračnog prometa jer će unaprijediti kapacitete i stati uz bok najnaprednijim državama Europe i svijeta", kazao je ministar prometa Oleg Butković koji je najavio realizaciju Pelješkog mosta koji je jučer dobio potvrdu kontrole te će u iduća tri mjeseca znati i konačnu odluku. Ministar je podsjetio kako je u gradnju novog terminala uložen 331 milijun eura te svim putnicima poželio sretan put, a onima koji dolaze ugodnu dobrodošlicu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:39 "Ovo je strateška investicija i bit će krucijalna u napretku turizma u Hrvatskoj. Europskoj uniji trebaju takvi projekti", kazao je u svom obraćanju državni tajnik Republike Francuske za EU poslove. "Poveznice između dvije zemlje su snažne i mi smo među prvima podržali neovisnost Hrvatske prije 25 godina", dodao je ističući kako je nužan nastavak suradnje.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19: 30 Feron je također kazao kako će nakon otvorenja terminala usmjeriti sve svoje snage na što kavlitetniju uslugu putnicima koji će se njome koristiti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:28 Prisutnima se obratio predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman Jacques Feron koji je kazao kako su ponosni što su iznijeli projekt u predviđenom proračunu i na vrijeme. Pritom je zahvalio svima koji su tome doprinijeli. Spremni smo, kazao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19: 25 Uoči početka ceremonije premijer Plenković izjavio je: "Zračna luka Franjo Tuđman nova su vrata Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


19:15 Gostima je prikazan kratak film s pregledom svih noviteta u Zračnoj luci

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:10 Na otvorenju je prisutan premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Sabora Gordan Jandroković, Željko Reiner i Ivan Vrdoljak. Ondje je i Marko Sladoljev u ime predsjednika Sabora, te obitelj prvog hrvtaskog predsjednika - Miroslav, Stjepan i Nevenka Tuđman, te drugi ministri, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnici i drugi


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 Počelo je svečano otvorenje novog putničkog terminala u Zračnoj luci izvođenjem himne "Lijepa naša" Folklornog ansambla Lado


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi putnički terminal Zračne luke Frnjo Tuđman danas će u 19 sati svečano otvoriti svoja vrata. No, prvi let planiran je tek 28. ožujka kada će sve operacije i procesi prijeći sa starog terminala na novi. Ujedno na taj dan, u 5,50 sati krenut će prvi zrakoplov Croatia Airlinesa po redovnom redu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.

Novi terminal prostire se na 65.000 metara četvornih i pet je puta veći od dosadašnjeg s kapacitetom od pet milijuna putnika što je dvostruko više od dosadašnjeg. Gradio se tri godine i u njega je uloženo više od 330 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prostor nove zgrade putničkog terminala prilično je atraktivan što zbog prostranosti prizemlja i prvog kata, a što zbog valovitog krova koji je među rijetkima takvima u Europi.

Putnicima će na raspolaganju biti 30 šaltera za prijavu, devet punktova za sigurnosni pregled te trostruko veća duty free zona i 11 ugostiteljskih objekata sa svjetskim brendovima kava, piva i drugom ponudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Broj putnika u porastu za 7 posto

Za zrakoplovne kompanije i njihove zrakoplove predviđeno je osam aviomostova od čega dva za domaći, a šest za međunarodni promet, dok su za manje avione predviđene tri dodatne pozicije. Putnici s tih aviona će se prevoziti autobusima od aviona do terminala. Svi ostali putnici mostom iz zrakoplova ulaze u zgradu zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine u zračnu luku dolaze i nove kompanije – britanski Monarch i Emirates, a sve kompanije koje već slijeću u našu zračnu luku proširuju operacije, broj letova i sezonu letenja pa tako i Croatia Airlines sa četiri nova leta.

"Godinu 2016. Zračna luka Franjo Tuđman zaključila je s 2,8 milijuna putnika što je rast od 7 posto na godišnjoj razini te ukupno više od 20 posto rasta u protekle 3 godine", stoji u brošuri zračne luke za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo svemu da je za putnike predviđeno i 1100 parkirnih mjesta.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo