promjene u zagrebu / Novi sustav prikupljanja otpada prilika je za milijunsku zaradu na boksevima. Otkrili smo tko je u igri

Tisuće građana mora kupiti bokseve, grad je preporučio četiri tvrtke, ali po kojim kriterijima, nije baš jasno

16.9.2022.
21:15
VOYO logo

Prvi boks za smještaj kontejnera koji je postavljen u Zagrebu. Uskoro bi ga trebale slijediti – stotine. Riječ je o oglednom primjerku koji je napravila tvrtka Kova. To je bio uvjet da ju Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo stavi na popis tvrtki koje preporučuje suvlasnicima. Ukupno su četiri takve tvrtke.

"Ove četiri su izradile testne bokseve i na temelju toga znači da su spremne. Znači da su spremne", rekao je gradonačelnik Zagreb Tomislav Tomašević. "Ali ako to je kriterij onda treba biti kriterij za sve", govori Maja Vračarić iz Obrtničke komore Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nisu znali za navedeni kriterij su zagrebački obrtnici, koji su se javili na poziv Grada za iskazivanje interesa za izradu bokseva. Kažu, nitko od njihovih obrtnika nije tražio da izrade pokazne boksove. "Svatko može kontaktirat kog god želi, može kupiti od kog želi", kaže Tomašević.

I Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo ostavilo je mogućnost suvlasnicima da naruče bokseve i od drugih proizvođača osim onih koje su istaknuli. Ali - boks treba biti napravljen prema tipskom projektu. "U suprotnom komunalni redari imaju ovlasti ukloniti neispravni spremnik o trošku suvlasnika", iščitala je pravila Maja Vračarić i dodaje: "Pa čini mi se da se preferiraju poduzeća napisana ovdje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'zelena revolucija' /

FOTO U Masarykovoj ulici u Zagrebu gradi se prvi podzemni spremnik za otpad. Pogledajte kako to izgleda

Image
'zelena revolucija' /

FOTO U Masarykovoj ulici u Zagrebu gradi se prvi podzemni spremnik za otpad. Pogledajte kako to izgleda

Prva na popisu je Constructum projekti. Osnovana je prije nepune dvije godine, a još uvijek nema web stranicu. Nemaju ni zaposlenih, bave se stanogradnjom, a bokseve namjeravaju isporučiti putem mreže kooperanata. Dobivaju svaki dan mnoštvo upita od suvlasnika, kaže predstavnik tvrtke koji nije htio pred kameru.

U obrtu Laboš se nisu javljali na navedeni broj ali u opisu djelatnosti navedene su i metalne konstrukcije što potvrđuju ogledni radovi na društvenim mrežama. "Metalne konstrukcije i bravarija dio su 75 godišnje tradicije Zagrebačkog elektrotehničkog poduzeća koje zapošljava 115 radnika", stoji na njihovim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov ogledni primjerak boksa izložen je u krugu tvornice. "Htjeli smo vidjeti kakvo je to idejno rješenje u stvarnosti", govori Ilijana Martinac iz Zagrebačkog elektrotehničkog poduzeća. Pitali smo, je li to bila njihova inicijativa, da nitko nije tražio to od njih. "Ne ne, to je bila naša, isključivo naša inicijativa", rekla je naša sugovornica.

Suprotno tvrde u četvrtoj preporučenoj tvrtki Kova, koja tri desetljeća isporučuje gradu Zagrebu kontejnere za otpad. "Je to je bio uvjet", rekao nam je Vjekoslav Kovačić. Na pitanje, tko je postavio taj uvjet, odgovorio je: "Gradsko stambeno poduzeće." Oni mogu proizvesti 20 do 30 boksova dnevno. Za sada se suvlasnici samo - raspituju, a 1. listopada, kada u Zagrebu kreće novi sustav prikupljanja otpada, sve je bliže.
„Da se to može završiti, nemoguće", rekao je Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio malih obrtnika s kojima smo razgovarali i koji nisu htjeli pred kameru, zbog toga su odustali. Posao je to, kažu, za velike igrače. „Sa svojim kapacitetima materijalima i sa svim potrebnim smo spremni“, rekla je Ilijana Martinac. "Ja očekujem da dio, bit ću sad vrlo otvoren, dio tog kolače ćemo uzeti i mi", potvrdio je i Kovačić. A kolač - već sada je posve jasno - je milijunski.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo