poslali pismo upravi / Novi skandal u splitskom KBC-u: 16 anestiozologa kreće u štrajk zbog loših uvjeta i sukoba interesa

U splitskom KBC-u na pomolu su novi skandali. Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju zbog anonimne prijave o pogodovanju i sukobu interesa jednog liječnika, a zbog loših uvjeta rada u operacijskim salama Hitnog kirurškog prijema anesteziolozi od ponedjeljka ne žele raditi

10.12.2015.
18:53
VOYO logo

Loši uvjeti rada u dvoranama Hitnog kirurškog prijema, razlog su zašto 16 anesteziologa splitskog KBC-a od idućeg ponedjeljka odbija raditi. RTL je u posjedu pisma, u kojem liječnici o tome obavještavaju upravu bolnice. Da su uvjeti loši, potvrđuje i Hrvatska liječnička komora. 

'Mi u liječničkoj komori primali smo učestale pritužbe kolega iz Klinike za anesteziologiju KBC-a Split. Zato smo obavili izvanredni stručni nadzor nad radom te klinike i utvrdili određene nepravilnosti koje utječu na sigurnost ne samo pacijenata nego i liječnika i medicinskih sestara koji tamo rade", izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kakvim je točno nepravilnostima riječ, u Komori ne žele otkriti, a liječnici u strahu od otkaza pred kamere ne žele. 

"Nepravilnosti koje su vezane uz kadrovske i prostorne uvjete rada Klinike za anesteziologiju, o detaljima ne bih jer sam obavezan službenom tajnom da te podatke dostavim nadležnom ministarstvu", dodao je Goluža. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da se žale jer u operacijskim dvoranama Hitnog kirurškog prijema navodno nema središnjeg sustava odvođenja viška anestetičkih plinova i para, a otprije su nezadovoljni jer anesteziologa nema dovoljno. 

Ministarstvo odgovara da su koncentracije plinova unutar dopuštenih vrijednosti te da zdravlje pacijenata i radnika nije ugroženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve redovne kontrole u KBC-u Split obavljaju neovisni, ovlašteni vanjski stručnjaci koji posjeduju certifikate za pružanje takvih usluga, što nije slučaj s izvanrednom kontrolom Komisije Hrvatske liječničke komore. 

Ministarstvo je jutros u Split poslalo inspekciju i zbog anonimne prijave oko navodnog pogodovanja i sukoba interesa jednog liječnika u nabavi automatskih šivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate inspekcije slučaja Facebook, prepiske u kojoj su dvoje splitskih liječnika navodno dogovarali operacije za mito - ministarstvo je poslalo USKOK-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo