Novi skandal trese KB Sveti Duh / Kirurg ostavio ženi gazu u trbuhu unatoč upozorenju instrumentarke, mogla je dobiti sepsu

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje da su na operacijskom listu potpisana dva primarijusa koji navodno nisu bili na operaciji, pa čak niti u bolnici jer se sve dogodilo u vrijeme dežurstva

19.7.2023.
7:30
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, liječnik je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu unatoč upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, 11. srpnja, radi hitnog carskog reza, zaprimljena je žena koja je rodila u 19.54 sata. Sam zahvat prošao je uredno, a dijete je rođeno zdravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na operacijskom listu koji ispunjava liječnik uz ostale podatke stoji sljedeće: "Tijek operacije: Instrumenti i tupferi na broju".

Budući da je pacijentica bila pod općom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, prije indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentici prije prvog kirurškog reza i prije njezina napuštanja sale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se nakon završetka operacije ispunjava i rubrika u kojoj piše broj korištenih instrumenata. U ovom slučaju, bilo ih je 30 prije i 30 poslije operacije, a igala sedam. Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Upravo je brojka 19 zaokružena, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: "Operater obaviješten i upozoren prije šivanja fascije."

Image
'Anonimni junaci protiv mene' /

Ravnateljica KB Sveti Duh podnijela neopozivu ostavku: 'Prijetili su mi da će me progutati podzemlje...'

Image
'Anonimni junaci protiv mene' /

Ravnateljica KB Sveti Duh podnijela neopozivu ostavku: 'Prijetili su mi da će me progutati podzemlje...'

Rendgen potvrdio

Kirurg porodničar je, dakle, zanemario upozorenje i zašio pacijenticu, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, pitanje se već sljedećeg jutra nametnulo na stručnom kolegiju, gdje je odlučeno da se pacijentici napravi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u pacijentičinoj utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka navela i pacijentica je u 17.30 sati, nepuna 24 sata nakon poroda, ponovno završila na operacijskom stolu. Tupfer je pronađen između uterusa i sigme, a zahvat je, srećom, uredno prošao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji je poslao upit KB-u Sveti Duh o ovom slučaju, ali do zaključenja broja nisu dobili odgovor. Neslužbeno su doznali da je Uprava upoznata s incidentom te da je pokrenut unutarnji bolnički nadzor.

Neslužbeno su doznali i da su na operacijskom listu potpisana dva primarijusa koji navodno nisu bili na operaciji, pa čak niti u bolnici jer se sve dogodilo u vrijeme dežurstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo