Novi šef DSV-a isposlovao si veću plaću i manje posla

Zatvaranje poglavlja 23 te uopće završetak pregovora s EU uvelike ovise o Državnom sudbenom vijeću, kojem je na čelu sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan.

5.4.2011.
15:10
VOYO logo

Da bi se zatvorilo poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava), DSV treba obaviti mnogo posla pri čemu u ovome trenutku dominira imenovanje 75 novih sudaca te osposobljavanje predsjednika sudova i članova DSV-a za novi način vođenja stegovnih postupaka protiv sudaca.

No, strpljenje službenika ministarstva pravosuđa nedavno se sasvim istrošilo kada je novi predsjednik DSV-a Ranko Marijan u Bruxellesu članovima Europske komisije navodno otvoreno rekao da neće dopustiti da se na njega vrši pritisak i da ga se požuruje. Pri tome je također podsjetio da je DSV neovisan u svome radu. Kako je Vladin cilj da do kraja lipnja završi pregovore, jasno je zašto se u resornom ministarstvu grizu nokti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što u ministarstvu pravosuđa zamjeraju Marijanu?

Ranku Marijanu posebno zamjeraju što punih mjesec dana, od 3. ožujka kada se konstituirao novi DSV pa sve do 3. travnja, nije bila sazvana ni jedna sjednica, dok je Državnoodvjetničko vijeće pred kojim su slični izazovi do sada održalo već tri sjednice.

Što o svemu ima za reći Marijan, nije se moglo saznati tijekom ponedjeljka jer je bio zauzet, i to baš obvezom u DSV-u. U ministarstvu se doznaje da je Marijan za "svoj" DSV uspio isposlovati daleko bolje uvjete od onih u kojima je radio DSV u ranijem sastavu, dok mu je na čelu bio sudac Ivan Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dok je Turudić kao predsjednik za rad u DSV-u primao mjesečnu naknadu od 3.000 kuna, Marijan bi za to trebao dobivati 4.000 kuna (plus cijela redovna plaća). Nadalje, dok je ranije za suce članove DSV-a vrijedila puna norma, Marijan je isposlovao da mu se na ime angažmana u sudbenom vijeću redovna sudačka norma koju ima kao sudac Vrhovnog suda smanji za čak 75 posto.

Zaposlio 11 osoba i uzeo tajnicu

Ni tu, kako se doznaje u Ministarstvu pravosuđa, nije kraj. Za rad sudbenog vijeća odobreno je zapošljavanje jedanaest osoba koje bi trebale obavljati administrativne poslove, a u ranijem sazivu taj su posao obavljala svega tri službenika. Povećan broj ljudi zahtijevat će i veći proračun za DSV, koji je do sada iznosio oko milijun kuna, a koji sada neće biti dovoljan ni za plaće. Marijan je, kako stvari stoje, uspio poboljšati materijalne uvjete DSV-a, dobio je tajnicu, a ostalo je neriješeno još samo pitanje prostora za arhivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijanu su i neki suci zamjerili sukob interesa jer će u DSV-u odlučivati o zahtjevima predsjednika sudova kojima je mentor.

Vezani članci:

arti-201103030026006 arti-201103310058006 arti-201102080748006 arti-201102030487006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo