NOVI PROBLEMI ZA HRVATSKU: / Jedna država otvara tržište, a hitno traži tisuće radnika i nudi izvrsne plaće

Image
Foto: PIXSELL

Iako su domaći hotelijeri svjesni da moraju dizati plaće radnicima, teško će konkurirati Austrijancima koji pored 1500 eura neto konobarske plaće nude i 13.

22.9.2018.
20:30
PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski hotelijeri i ugostitelji, nakon što su teško prebrodili ovogodišnju turističku sezonu zbog velikog manjka radnika, naročito konobara, sada su pred novim problemom koji dolazi izvana. naime, ugostitelji i hotelijeri iz Tirola sve snažnije pritišću austrijsku vladu da što prije ukine radne dozvole za hrvatske radnike u turizmu, piše Jutarnji list.

Razlog tomu je u činjenici da su tamošnji hotelijeri, koji većinom posluju zimi, također suočeni s nedostatkom kvalitetne radne snage pa strepe uoči iduće zimske sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSLODAVCI SU OČAJNI, I DALJE TRAJE BJESOMUČNA POTRAGA ZA RADNICIMA: /

Na obali fali njih čak 15 tisuća, najviše se traže ove struke

Image
POSLODAVCI SU OČAJNI, I DALJE TRAJE BJESOMUČNA POTRAGA ZA RADNICIMA: /

Na obali fali njih čak 15 tisuća, najviše se traže ove struke

Zimi bi radili u Austriji, ljeti na Jadranu?

Iako u Austriji trenutno nedostaje oko 80 tisuća radnika, konzervativna vlada kancelara Sebastiana Kurza, inače podozriva prema strancima, stoji pri odluci da radne dozvole neće ukidati sve do srpnja 2020. godine. S druge strane, tamošnji je hotelijerski lobi prilično snažan pa nije isključeno da Kurzova vlada ipak popusti pritiscima te ranije ukine radne dozvole i poveća kvote za radnike iz Hrvatske.

U tirolskom se parlamentu, piše Jutarnji list, zasad neslužbeno predlaže inicijativa o svojevrsnoj sezonskoj razmjeni radnika, i to po principu dolaska većeg broja hrvatskog kadra u Austriju tijekom zime, kad u domovini nemaju toliko puno posla, te njihova povratka s početkom ljetne sezone kako hrvatski hotelijeri ne bi patili od nedostatka radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako će biti nakon 2020. godine"

No, slična inicijativa o razmjeni radnika prije par godina bezuspješno se pokušala realizirati između Slovenije i Hrvatske, ističe predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.

"Veliki broj hrvatskih radnika zainteresiran je za odlazak u Austriju kako zbog dobrih primanja, tako i zbog činjenice da im je Austrija blizu pa za slobodne vikende mogu odlaziti kući. Tamo su doista u tijeku pregovori o povećanju kvota, no smatram kako ne bi bilo loše inicirati ideju razmjene radnika jer smo mi ovu sezonu doslovno dovršili skupljajući radnu snagu s ceste. Ne znam kako će biti sljedeće godine, a posebno nakon 2020. kad se austrijsko tržište doslovno otvori za Hrvate željne posla", kazao je Andrić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nude 1500 eura neto, 13. plaću i još puno toga"

I vlasnik Bluesun lanca hotela Jako Andabak smatra da je Austrija jako opasan konkurent domaćim hotelijeima.

"Hrvati su dobri radnici i vole nas u Austriji, no uvijek je važan i faktor udaljenosti koji također utječe na odluku gdje će čovjek ostati raditi. Ipak, država bi trebala poraditi na tome da olabavi svoje troškove, smanji PDV i rastereti nas brojnih nepotrebnih davanja što će se onda odraziti i na tržište", tvrdi Andabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bivši ministar turizma, a sada predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje da se Hrvati i te kako trebaju bojati liberalizacije austrijskog tržišta, jer domaći hotelijeri, iako svjesni da moraju dizati plaće, neće moći u tako kratkom roku biti konkurentni Austrijancima koji radnicima, pored 1500 eura neto konobarske plaće, daju onda još i 13. plaću, plaćeni smještaj i prehranu te još svakojake beneficije.

"Bojimo da će se austrijsko tržište za strane radnike otvoriti i puno prije 2020., možda već u siječnju, no kad god se to dogodi, znatno će pogoršati ionako lošu situaciju s turističkim radnicima", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo