Od danas nova pravila za plaćanje prometnih kazni

Danas je na snagu stupio novi Prekršajni zakon. Prekršitelji prema novom zakonu mogu platiti kaznu na mjestu prekršaja, a slučaju da je riječ o lakšem prekršaju plaća se samo polovice kazne.

1.6.2013.
9:10
VOYO logo

Među brojnim zanimljivim izmjenama koje novi zakon donosi ističe se podjela na lakše i teže prekršaje - lakši prekršaj za građane je onaj s kaznama do 2.000 kuna, za obrtnike do 5.000 kuna, a pravne osobe do 15.000 kuna.

Prekršitelji u prometu prema novom zakonu također mogu platiti kaznu na mjestu prekršaja, a u slučaju da je riječ o lakšem prekršaju plaća se samo polovice kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što policija za sada raspolaže sa samo 50-ak aparata preko kojih bi prekršitelji kaznu mogli platiti karticom. No, najavili su da će policija dopustiti odlazak do bankomata, ukoliko je on blizu.

Tko plati kaznu za bilo koji prekršaj u zakonskom roku može platiti samo dvije trećine izrečene kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovrha i zatvor

Ako kazna nije plaćena u zakonskom roku, sud odluku šalje FINA-i koja sjeda na bankovni račun i ako na njemu ima sredstava, naplaćuje se puni iznos izrečene kazne, piše Večernji list.

U slučaju da kazna viša od 2.000 kuna nije naplaćena u roku od dvije godine od podnošenja zahtjeva za naplatu, zamijenit će se radom za opće dobro, svakih započetih 300 kuna za dva radna sata. Tek ako prekršitelj na to ne pristane, išao bi u zatvor (svakih 300 kuna dan zatvora).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo