VELIKA OČEKIVANJA / Novi predstojnik DUUDI-ja tvrdi: 'Svaki dan mi dolaze investitori zainteresirani za bivše vojarne'

Na prihodnoj strani proračuna velika su očekivanja od prodaja državne imovine, poduzeća, zemljišta, stanova. Premijer Orešković tu očekuje oko tri do četiri milijarde kuna, a ta očekvinja mora ispuniti Tomislav Boban, novi predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom

25.2.2016.
22:35
VOYO logo

Vlada je danas predstavila samo osnovne proračunske brojke, ali vrag je u detaljima, a detalje ćemo znati 10. ožujka, kada će biti predstavljen cijeli proračun.

No, već sada se zna da su na prihodnoj strani velika očekivanja od prodaja državne imovine, poduzeća, zemljišta, stanova, premijer Orešković tu očekuje oko tri do četiri milijarde kuna, a ta očekvinja mora ispuniti Tomislav Boban, novi predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta očekivanja ne bi trebalo biti teško ispuniti jer Vi upravljate sa 30 milijardi eura državne imovine, dakle, naći ovih 500 milijuna eura ne bi Vam trebao biti problem pronaći?

"Da, točno. Ali, kao što je premijer rekao i što ćemo u planu predvidjeti, radi se o stavljanju u funkciju nekurentne imovine. Dakle, lako je prodati nešto što dobro kotira na burzama. Nama je cilj staviti u funkciju što više nekurentne imovine i što više uprihodovati od toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je mrtvi kapital? Što je to?

"Iz svakog segmenta državne imovine imamo nešto što zovemo mrtvi kapital. To smo podijelili na tri segmenta. Prvi su stanovi i poslovni prostori. RH ovog trenutka ima u svojoj evidenciji 5714 stanova. Ima 870 praznih stanova, 716 stanova gdje smo u suvlasništvu, a imamo i 1060 bespravno useljenih stanova. A imamo i jedan dio stanova gdje je već pokrenut postupak prodaje, ali tu nije bio neki odaziv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko živi u tim stanovima?

"To su stanovi MORH-a, MUP-a, službenici, imate zaštićenih najmoprimaca, svih kategorija korisnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve uvjete vi njima namjeravate ponuditi?

"Ako bismo te stanove prodavali na obročne otplate, nekih utjecaja na proračun ne bi bilo. Pokušali smo iznaći rješenje da stanove prodamo jednokratno uz pomoć komercijalnih banaka i da se to osjeti u proračunu već ove godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna li se cijena kvadrata u Zagrebu?

"Mi smo baratali prosječnom cijenom od 650 eura što nije polučila neki rezultat pa ćemo morati ići ispod. Dakako, cijena stana u centru Zagreba ne može biti ekvivalent nekakvoj cijeni stana u provinciji. Radit će se procjene i prema tome ćemo predlagati cijenu korisnicima. Predložit ćemo i dikont za jednokratnu otplatu. Predložio sam premijeru da bi bilo idealno kada bismo subvencionirali dio kamate kod prodaje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što premijer kaže, hoćemo li prodavati ove najkurentnije dionice u našim najboljim tvrtkama?

"To je onaj treći dio. Drugi dio su nekurentne nekretnine u smislu bivših vojarni. DUUDI je preuzeo dosad preko 200 bivših vojarni. Tu je veliki problem s utvrđivanjem imovinsko-pravnih odnosa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, ima li zainteresiranih?

"Ima, vjerujte mi, svaki dan mi dolazi jedan do dva investitora za te bivše vojarne. Danas su mi bili Slovaci za jednu nekretninu kod Brela. Htjeli bismo i to staviti u funkciju. Vezano za dionice, u razgovoru s premijerom smo se dogovorili da ćemo sondirati sva ta poduzeća i napraviti križaljku i da ćemo prema tim podacima donijeti odluku i kako dalje s time raspolagati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi su nekako najosjetljiviji na Inu?

"O Ini nismo razgovarali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bile su velike najave o osnivanju super državnog holdinga koji bi upravljao svim državnim/javnim poduzećima , što je s tim?

"Holding je dobra stvar. Nešto što bi moglo donijeti određenih efekata u konačnici. Povezivanjem određenih poduzeća i iskorištavanjem njihovih prednosti bi se mogli postići određeni multiplikatori da donesu bolju dobit ili da imate bolji 'poguranac' za ta poduzeća. U DUUDI-ju smo razgovarali o dva koncepta. Jedan za turizam i jedan za gospodarstvo pa kad to složimo, doći će na dnevni red".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo