Još jedna afera / Novi ministar obrazovanja Pavo Barišić u znanstvenom članku ustaškog ideologa nazvao junakom

Image

Barišić je u svom znanstvenom članku na 15 stranica zatajio Makančevu predanost zločinačkoj ustaškoj ideji

27.10.2016.
14:23
VOYO logo
Image
optužbe za plagijat /

Imamo dokumente: Odbor za etiku Filozofskog fakulteta u Splitu i nacionalno Područno znanstveno vijeće za humanističke znanosti oslobodili su Pavu Barišića!

Image
optužbe za plagijat /

Imamo dokumente: Odbor za etiku Filozofskog fakulteta u Splitu i nacionalno Područno znanstveno vijeće za humanističke znanosti oslobodili su Pavu Barišića!

Novoizabrani ministar obrazovanja u Vladi Andreja Plenkovića Pavo Barišić u svojem znanstvenom članku “Filozofija povijesti Julija Makanca”, objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine, slavi dubinu i ljepotu misli tog ustaškog ideologa i ministra obrazovanja u režimu Ante Pavelića, nazivajući ga “tragičnim junakom i žrtvom”, otkrivaju Novosti u novom broju.

Barišić je u svom znanstvenom članku na 15 stranica zatajio Makančevu predanost zločinačkoj ustaškoj ideji i u svojem tekstu ni na jednom mjestu nije osudio njegovu ulogu u ustaškom režimu, kao ni sam ustaški režim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnik Ustaškog pokreta i doktor filozofije Julije Makanec odigrao je istaknutu ulogu već u prvim danima NDH, da bi 1942. postao pročelnik za duhovni odgoj u Ustaškoj mladeži, a 1943. godine i ministar narodne prosvjete NDH. Zbog toga je 1945. zajedno s ostalim uhvaćenim ustaškim ministrima bio osuđen na smrt i strijeljan.

Međutim, doktor filozofije Pavo Barišić, današnji ministar obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića, a tadašnji ravnatelj Instituta za filozofiju, u svojem članku iz 1992. Makančev politički rad reducirao je na tek par rečenica u kojima je nabrojao njegove funkcije. Barišić je Makančevu filozofiju povijesti prikazao na temelju njegovih rukopisa nastalih nakon što je 1943. bio imenovan za profesora Mudroslovnog fakulteta Hrvatskog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišić hvali Makančevu ‘veliku erudiciju’, ‘osebujan stil pisanja’ i ‘jezičnu vrituoznost s kojom odijeva svoje duboke filozofske misli’.

Barišić navodi da svoj rad piše s ciljem da Makanca otme zaboravu i ‘ukaže na sudbinu hrvatskoga intelektualca koji otpočetka svjesno ulazi u tragičnu borbu za hrvatsku samostalnost’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju pasusa u kojem objašnjava kako je Makanec još 1935. ‘svojim filozofijskopovijesnim pristupom potpuno osvijestio hrvatsku povijest kao tisućljetnu kalvariju u borbi za opstanak i državnost’, Barišić zaključuje: ‘Deset godina kasnije povorci hrvatskih mučenika pridružio se i sam Julije Makanec’. Vraćajući se istoj tezi na kraju svojeg članka Barišić je, nadalje, zaključio da je Makanec u sferi političke djelatnosti ‘neumitnim usudom povijesnoga zbivanja postao tragični junak i žrtva’.

Zbog objave ovakvoga Barišićeva članka u Prilozima, profesor filozofije Josip Talanga podnio je ostavku u uredništvu tog časopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH', potvrdio je Novostima Talanga, redoviti profesor i donedavni voditelj Hrvatskih studija. 'To što se događalo nazvao sam salonskim ustaštvom', kazao je Talanga.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo