NOVI KERUMOV ISPAD, VERBALNO NAPAO REPORTERKU PROVJERENOG: / 'Znaš za što ste vi? Za ništa! Vi ste štraca obična!

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'I vas je tu angažiralo, reporterku koja ne razumije ni kur*a. Vjerojatno se iz noći liječite jer ste po noći bili ili pijani ili drogirani. Ekstazija ili koje tablete koristite?'

18.9.2020.
9:34
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Željko Kerum izvrijeđao je novinarku Nove TV koja ga je nazvala za Provjereno, istražujući priču o stečaju hotela Marjan, kako bi saznala i njegovu stranu priče. Nekoliko sati poslije prvog razgovora, uslijedio je novi poziv, a Kerum je nastavio istim tonom, javlja Dnevnik.hr.

"Jeste vi danas popili tablete? Ako niste, trebali biste se obratiti psihijatru i pokušati da vam odredi terapiju. Vi niste čisti u glavi", rekao je Željko Kerum za Dnevnik.hr. Upitan zašto to govori, Kerum je rekao: "I vas je tu angažiralo, reporterku koja ne razumije ni kur*a. Vjerojatno se iz noći liječite jer ste po noći bili ili pijani ili drogirani. Ekstazija ili koje tablete koristite?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podmićeni ste gospođo, uzimate mito. Ubuduće, da znate da se ne možete ponašati klošarski i uzimati mito... Vi ste stvarno ljiga. Dno dna. Katastrofa! Znaš za što ste vi? Za ništa! Vi ste štraca obična! Jeste me shvatili? Obična štraca ste vi."

Na kraju je Kerum uvrijedio i urednicu kojoj je rekao da je vlaška mlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RADNICI HOTELA MARJAN PODNIJELI TUŽBU USKOKU: /

'Split je poharao virus pljačke više nego korona... Sve je počelo s Kerumom...'

Image
RADNICI HOTELA MARJAN PODNIJELI TUŽBU USKOKU: /

'Split je poharao virus pljačke više nego korona... Sve je počelo s Kerumom...'

Može sve što hoće

Enes Čaušević, bivši radnik hotela Marjan, ironično je rekao da Željko Kerum može raditi što god hoće u Hrvatskoj. "Jer ima pola grada u šaci. Jer je kazao: 'Ako ja odem u zatvor, otići će pola Splita.' Ima ta njegova izjava. Jer je sve potkupio", dodao je Čaušević za Dnevnik.hr.

Društvo Adriatic, u čijem je vlasništvu bio hotel Marjan, kupila je Kerumova tvrtka Neva Kerum 2005. godine od Fonda za privatizaciju. Platio ga je 170 milijuna kuna, što je gotovo trostruko više od traženog iznosa. Država je odabrala njegovu ponudu jer je Kerum najavio dokapitalizaciju u iznosu od 190 milijuna kuna iz vlastitih sredstava te je najavio da će zadržati sve radnike godinu dana i u roku od tri godine zaposliti još stotinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizali kredite bez vraćanja

Tvrtka koja je bila organizator gradnje bila je tvrtka Kerumova nećaka Igora Sapunara, a radovi su išli polako. Kerumove tvrtke dizale su kredite i opterećivale nekretninu. Novi dio hotela je izgrađen, ali se nije otvorio, a radova je bilo sve manje i manje, pa su počela pitanja je li Kerum u problemima.

Mila Stupalo, Kerumova bivša radnica, rekla je za Dnevnik.hr da je radila po cijele noći te da za to nikada nije dobila zasluženu plaću. "Možete zamisliti: 50 i nešto godina i nosaš piće. Tu su bili i pirevi i po cijele bih noći radila. I došli bi popodne u četiri i bili do sedam ujutro. I na kraju plaće nema", rekla je Stupalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2012. Kerumove tvrtke su blokirane, a stečaja tvrtke Adriatic pokrenut je 2015. godine na inicijativu radnika kojima je dužna više od tri milijuna eura plaća i doprinosa. Otvaranjem stečaja pokazalo se da su dizali kredite koje nisu vratili. "I onda je iz stečajne mase trebalo platiti te kredite, a stečajna masa nije dostatna da bi mogla vratiti te kredite", rekao je bivši radnik Ante Ledenko.

Kredite su dizale Kerumove sestrinske tvrtke koje su u stečajnom postupku postale vjerovnici. Zajedno s radnicima, odnosno prije njih u redu za potraživanja, stajali su oni koji su dizanjem kredita i doveli tvrtku u stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaje više od 59 milijuna eura

Financijsko i građevinsko vještačenje utvrđeno je da nedostaje više od 59 milijuna eura. "Milijun kuna je hotel Marjan isplatio jednoj tvrtki koja je trebala ugraditi klimatizacijsku opremu. Isplatili su milijun kuna, a uopće ta oprema nije ni vidjela hotel Marjan", rekao je Ledenko.

Stečajni upravitelj Zoran Miletić potom podiže tužbe protiv tih kredita Kerumovih tvrtki da bi sudskim putem vratio barem dio novca u stečajnu masu te se svi vjerovnici naplatili. "Kad se to sve zakuhalo, i kad je Miletić dokazao da mu ne priznaje neke stvari, stečajnog upravitelja Zorana Miletića su promijenili i doveli su ponos grada Splita – Gabelica Antu", rekao je Čaušević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za promjenom Miletića i imenovanjem Gabelice uputile su upravo Kerumove tvrtke koje su činile većinu u skupštini vjerovnika. "Dolaskom Ante Gabelice na mjesto stečajnog upravitelja njegov prvi potez je bio povlačenje tužbi koje je gospodin Miletić podigao", rekao je Biuk.

Gabelica je za Dnevnik.hr rekao da te tužbe nisu opravdane i da ih je bivši stečajni upravitelj podnio protivno odredbama Stečajnog zakona. Radnici su USKOK-u podnijeli kaznenu prijavu protiv stečajnog upravitelja Gabelice. Stečaj je išao dalje. Hotel je kupljen na dražbi za iznos koji je nedostatan, zbog čega se neće naplatiti ni država ni radnici, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo