Kriza Vlade / Novi izbori zbog Ferragosta: Matteo Salvini povlači poteze! Očekuje li Talijane promjena vlasti?

"Ako želimo da se stvari pomaknu s mjesta, moramo poteze raditi - sada"

9.8.2019.
18:54
VOYO logo

Blagdan Ferragosto, koji se obilježava 15. kolovoza, tradicionalno je za Talijane vrijeme godišnjih odmora. No, ovaj put političari se moraju pitati - što će s koalicijskom vladom? Jedan od dvojice zamjenika premijera, Matteo Salvini ne može više surađivati pa poziva na izvanredne parlamentarne izbore.

Najduže razdoblje tradicionalnih godišnjih odmora u Talijana, a možda i najnapetiji parlamentarni izbori. Početak Ferragosta 2019. obilježit će trzavice sada raspadnute koalicije Pokreta pet zvijezda i Lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi čavao u lijes vladajućih zabio je ministar unutarnjih poslova koji već organizira i izborne skupove.

Osim na premijerovu ostavku, Salvini računa i na jako biračko zaleđe jer ankete pokazuju da Pokret pet zvijezda drži više fotelja u kabinetu, a Liga više glasačkih listića sa svojim imenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ministre, ne želite sazvati sjednicu parlamenta prije 15. kolovoza ili toga dana. Jadni naši zastupnici! Zašto ih onda ne bismo sazvali u studenom, zemlji se uopće ne žuri. Našoj ekonomiji se ne žuri! Tako kažu, a ja kažem: 'Ako  želimo da se stvari pomaknu s mjesta, moramo poteze raditi sada'", govori Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige.

Premijeru Conteu godina nije laka. Kriza vlade obilježila mu je i jučerašnju proslavu 55. rođendana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspuštanje parlamenta

Iako je gospodarsko stanje nestabilno kao i trenutačna vlast, postoji mogućnost da predsjednik Sergio Mattarella raspusti parlament najesen. Jer se u listopadu donosi proračun za sljedeću godinu.

"Nije na ministru unutarnjih poslova da odredi kad nastupa kriza vlasti. Postoje i drugi politički akteri koji su važniji", kaže talijanski premijer Giuseppe Conte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimske ulice prepune su turista...

A naslovnice - dosadašnjih partnera, a sada suparnika. Razjedinjena vlast, podijeljeni građani. Ipak jedno im je zajedničko - svi žele izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako izbori budu nakon listopada, a ne u vrijeme Ferragosta, kako to najavljuje Salvini, bit će to prvi put nakon Drugoga svjetskog rata da građani biraju ujesen. Ovaj put, 68. po redu vladu u 73 godine.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike