Fred Matić za RTL DIrekt / Novi ideološki razdor na hrvatskoj, ali i EU sceni: 'To je klasična desničarska zamjena teza'

Imamo novi ideološki razdor na hrvatskoj, ali i europskoj političkoj sceni.

23.6.2021.
22:30
VOYO logo

Tema najnovije ideološke podjele u EU pa tako i u Hrvatskoj je pobačaj, konkretno rezolucija hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića o općem pravu na abortus, o kojoj se sutra glasa u Europskom parlamentu, a već se danas burno raspravljalo i u Saboru.

Suverenisti imaju svoje tumačenje da se rezolucijom želi naložiti svim članicama Unije da pobačaj bude legalan i dostupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desne stranke u rezoluciji vide i prekoračenje ovlasti Europarlamenta, pa čak i da se pod krinkom brige za reproduktivno zdravlje ukida pravo na priziv savjesti. 

"Svima onima koji ne znaju o čemu govorim, evo, jedan mali model djeteta kojeg je dozvoljeno ubiti u našoj državi Hrvatskoj zato što zastupnici u Saboru nisu donijeli zakon kojim bi se zaštitio život", kazao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik iz Hrasta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje koje se nameće odakle uopće Fred Matić uopće u ovoj priči. Nemojmo se lagati. Matić veze sa ženskim pravima ima koliko ja s ministarstvom branitelja. Dakle pravo pitanje je tko je stvarni autor izvješća odnosno koju korist od njega izvlači", mišljenja je pak Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica.

Image
Rezolucija Matića /

Pravo na pobačaj podijelio Sabor: Zekanović pokazivao model djeteta, Glavašević govorio o Božjem zakonu

Image
Rezolucija Matića /

Pravo na pobačaj podijelio Sabor: Zekanović pokazivao model djeteta, Glavašević govorio o Božjem zakonu

A što kaže Fred Matić?

Direkt je stoga nazvao eurozastupnika Freda Matića u Bruxelles da pojasni o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvo, kaže da je riječ o rezoluciji, ne zakonu, u kojoj se i naglašava da je pitanje zdravstva u nadležnosti država članica.

Kaže da su tvrdnje o zabrani priziva savjesti klasična desničarska zamjena teza i da u njoj nema baš nikakvih zabrana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezolucija je stajalište, jedan generalni stav, promišljanja Europske unije o stvarima koje bi trebale postojati 2021. godine u cilju zaštite seksualnih i reproduktivnih prava, i prava žena. Nikoga ova rezolucija ni na što ne obvezuje, osobno čak mogu dodati da nažalost ne obvezuje. Znači, nitko neće natjerati Maltežane da promijeni svoje zakone, nitko neće natjerati, ponavljam osobno nažalost, ni Poljake da umanje svoje restriktivne zakone prema ženama. Međutim, generalno stajalište Europske unije treba biti na tragu ove rezolucije, ja se u to iskreno i duboko nadam i vjerujem", kazao je za Direkt zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo