U PATETIKU UMOTALA NOVI GAF: / Predsjednica opet bubnula, i to opet 'stvarima koje se tada nisu smjele spominjati'

Image

Kazala je da je pjesma 'Došel bum doma sel si bum pod brajde' nastala u vrijeme kada se Hrvatska nije smjela spominjati što je netočna informacija

15.9.2019.
14:49
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je posjetila Krapinu i tom prigodom uoči 54. Festivala kajkavskih popevki uručila Povelju RH Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Sve se odvilo u krapinskoj Gradskoj vijećnici i to zato što Društvo ima izniman doprinos očuvanju tradicije Hrvatskoj zagorja, kulture i jezične baštine, piše Zagorje.com.

Image

14.09.2019., Krapina - Predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarovic prosetala je Krapinom u drustvu gradonacelnika Zorana Gregurovica od Gradske uprave Grada Krapine do Trga Stjepana Radica gdje je razgledala 27. zagorski gospodarski zbor. Putem je razgovarala s gradjanima, te kupovala na ulicnim standovima. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

"Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja", kazala je predsjednica i naglasila da je šefica njenog kabineta Zagorka i da ona uvijek inzistira da se Zagorje češće posjećuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Krapini je predsjednica imala i novi gaf. Kazala je da je pjesma "Došel bum doma sel si bum pod brajde" nastala u vrijeme kada se Hrvatska nije smjela spominjati što je netočna informacija.

Pjesma je nastala 1999. godine

"I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku 'Došel bum doma sel si bum pod brajde', koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje", kazala je Kolinda, prenosi Zagorje.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

26.12.2014., Zagreb - U Kosarkaskom centru Drazen Petrovic odrzan je 26. Bozic u Ciboni na kojem su nastupili brojni izvodjaci, a nazocnim gradjanima Bozic su cestitali kardinal Josip, Bozanic, zamjenica gradonacelnika Sandra Svaljek i predsjednik gradske skupstine Darinko Kosor. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Zagorski hit koji Kolinda spominje nastao je 1999. godine, a pjesmu je napisao Rajko Suhodolčan, piše Dnevnik.hr. Inače, Suhodolčan je dobitnik pet Porina, a jedan od njih na njegovoj polici stoji baš zbog "Došel bum doma sel si bum pod brajde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je drago da je Predsjednica spominjala tu pjesmu. Vidio sam kako ju je pjevala i u Afganistanu. Mislim da joj se omaklo i ne zamjeram joj. Možda je Predsjednica pomiješala tu pjesmu s pjesmom 'Ak sam ti srčeko ranil'. Tu pjesmu sam otpjevao s kvartetom Gubec. No to je bila samo jedna od obrada. Stara je 50-ak godina, a prije mene su je otpjevali mnogi, među ostalima i Vice Vukov", objasnio je Suhodolčan za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo