NOVI E-INSPEKTORI KREĆU U GRAĐEVINSKE KONTROLE: / 'Dok sam ja tu, nove legalizacije neće biti!'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Patrik Macek

Novi građevinski inspektori s tabletima u rukama uskoro kreću na teren kako bi riješili pitanje nezakonitih gradnji.

7.12.2016.
12:49
PIXSELL/Ilustracija, Patrik Macek
VOYO logo

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kreće u rat protiv građevinara koji ne poštuju zakone. Namjera mu je stati na kraj onima koji grade na divlje, ali i nakon obilaska i kazni inspektora ne poštuju njihove naredbe već uklone table o zatvaranju gradilišta i nastave po starom u nadi da će im njihov upravni spor dati dovoljno vremena da završe gradnju ili u slučaju neželjene presude ipak dočekati legalizaciju. Stoga su ovih dana raspisani natječaji kojima se traže graevinski inspektori kojima se nude i dobre plaće i bonusi.

"Nudimo plaće od osam tisuća kuna neto plus bonus od deset posto. U Zagrebu i Splitu ima kandidata, ali, recimo, u Gospiću nam se nije nitko javio. Preustrojit ćemo inspekorat i zaposliti nove ljude jer je nemoguće da mi sa 150 inspektora pokrijemo cijelu Hrvatsku. Na dvojicu koji odlaze u mirovinu, sukladno zakonu koji ograničava zapošljavanje u državnim službama - mi možemo zaposliti jednog novog inspektora, a to je veliki problem", ističe ministar Kuščević i pojašnjava da je apsurdno da se dvojicu iskusnih inspektora koji odu u mirovinu, mijenja jednim početnikom", kaže Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori na gradilište, investitor šmugne

Prema njegovim riječima, odsad će svaki inspektor dnevno obrađivati i po nekoliko predmeta . "Dat ćemo im tablete i bit će stalno na terenu, a tako umreženi s drugim državnim službama odmah će znati postoji li građevinska dozvola, a ako postoji - poštuje li se. Do sada je bio slučaj da bi oni došli na gradilište, investitor i radnici bi šmugnuli, a onda se ponovno vraćaju u ured da bi provjerili postoje li dozvole i tko je investitor, i to je sve dosta odugovlačilo cijeli proces, no sada će to sigurno ići puno brže. E-inspektori će biti puno učinkovitiji", pojasnio je Kuščević te ujedno najavio spajanje katastra i zemljišnih knjiga.

Potom je zaključio: 'Dok sam ja tu, nove legalizacije neće biti!'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo