NOVI DETALJI NAPADA NA AKTIVISTA U SPLITU: / Poduzetnik ga gađao kamenjem, odvela ga policija, ali on se vratio. Evo što stoji iza svega

Image
Foto: Facebook/Screenshoot

Ante Tonković kamenom gađao Bojana Ivoševića, a Daliboru Popoviću iz inicijative GIST rekao je da će 'završiti kao zec'

11.5.2019.
17:10
Facebook/Screenshoot
VOYO logo

Danas je vlasnik privatne tvrtke "Akceleracija", poznate po postavljanju oglasnih panoa na rasvjetne stupove i postavljanje kanti u centru grada za mandata gradonačelnika Željka Keruma, Ante Tonković, kamenom gađao aktivista Bojana Ivoševića, jednog od osnivača Facebook stranice i građanske inicijative Dnevna doza splitskog nereda.

Zajedno s obitelji, kako piše Slobodna Dalmacija, Tonković je naganjao Ivoševića po Matejušci uz verbalne prijetnje, gdje se održavala dodjela nagrada "Zlatni kur**" iza koje stoji Bojanova inicijativa Dnevna doza splitskog nereda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPAD NA AKTIVISTA I OSNIVAČA FEJS STRANICE DNEVNA DOZA SPLITSKOG NEREDA: /

Usred Splita ga gađali kamenjem, sve je emitirano uživo

Image
NAPAD NA AKTIVISTA I OSNIVAČA FEJS STRANICE DNEVNA DOZA SPLITSKOG NEREDA: /

Usred Splita ga gađali kamenjem, sve je emitirano uživo

Odvela ga policija, pa se vratio

Nakon dužeg naganjanja došla je i policija te nakon dugih pregovora odvela Tonkovićevu suprugu, Alenu Tonković, koja radi kao profesorica u splitskoj gimnaziji “Marko Marulić” te je također i koordinatorica za državnu maturu. Nakon što su Tonkovića odveli policajci, još se jednom vratio na mjesto incidenta, verbalno napavši Ivoševića koji je pozvan na razgovor u policijsku postaju Ivošević kao i Dalibor Popović.

Ante Tonkovića je inače vlasnik tvrtke "Akceleracija" kojoj je gradska tvrtka "Spalatum DMC" dala u zakup problematične "padajuće" stupove, na koje su postavljani reklamni panoi bez valjanih statičkih proračuna. Naime,sve je krenulo kada je ta tvrtka na rasvjetna tijela postavila reklame, koje su počele padati pod jakim naletima vjetra, a sa svakom novom burom teški metalni stupovi postojali su nesigurniji te su se na njima počela pojavljivati oštećenja, piše Slobodna Dalmacija. Osim toga na pojedine stupove su postavili i rasvjetu za svoje reklame te koristilu struju gradske rasvjete koju plaćaju građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor Popović iz GIST-a, puno puta je govorio o bespravnom reklamiranju u gradskoj jezgri, međutim tvrdio je da nadležni nisu imali razumijevanja. Umjesto toga, četiri godine su se na sudu morali braniti od optužnica koje je “Akceleracija” podizala protiv njih. Tonković je aktiviste prvo prijavio DORH-u, a kada je Državno odvjetništvo odbacilo prijavu kao neosnovanu, 2014. je tužio je GIST sudu "zbog oštećenja, uništenja i oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da je protupravno prisvoje", zatraživši 115.000 kuna za nekoliko plakata koje su ovi skinuli sa stupova javne rasvjete. Općinski sud je nakon četiri godine suđenja nepravomoćnom presudom odbacio tužbu.

Ivošević poručio građanima da se bore

Nakon napada koji je doživio, danas se javnosti obratio i sam Bojan Ivošević. "Napadnut sam, pokušala me dohvatiti cijela obitelj koja stoji iza firme Akceleracija. Nije ugodno kad vam se prijeti i spominje obitelj Zec", započeo je svoje obraćanja Ivošević te u poručio svima da se bore za grad i prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borite se za svoj grad i svoja prava, ne dopustite da vas kvazipoduzetnici teroriziraju za svoju korist. budite građani, a ne pizde, podržite i kad se vas ne tiče. Split je kurac i bit će kurac dok vi to dopuštate. Ako ćemo već bit kurac dajte da uspravno stojimo, da prkosimo i bodemo u korist zajednice a ne u korist privatnih kretena", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opara žali zbog nasilja

O cijelom incidentu danas je oglasio i gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, izrazivši žaljenje zbog nasilja. "Žalostan sam zbog nasilja izraženog danas na splitskoj Matejušci. Napadači nisu dostojni nazivati ih se građanima grada Splita koji je otvoren i tolerantan grad. Napadi, bilo kakvi, na aktiviste i novinare posebno su neprihvatljivi i oštro ih osuđujem. Uvjeren sam da je današnji incident iznimka te kako se više neće ponoviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo