NOVI DETALJI AFERE WEST GATE: / Milijune izvlačili prepisujući radove Tatjane Josipović i Anke Mrak Taritaš

Image
4.2.2017.
8:39
VOYO logo

Bivšeg automobilističkog asa Juraja Puškara koji je u siječnju 2010. godine krenuo i u marketinški biznis povezuje se milijunskim izvlačenjem novca preko lažnih faktura iako je bio na čelu tvrtki od kojih neke nisu imale niti jednog zaposlenog.

Image
IZVUKLI 11 MILIJUNA IZ WEST /

GATE-a? Za upletene lobirao Mate Granić, a oni se sada hvale novim uspjesima - samo jedan je u Remetincu

Image
IZVUKLI 11 MILIJUNA IZ WEST /

GATE-a? Za upletene lobirao Mate Granić, a oni se sada hvale novim uspjesima - samo jedan je u Remetincu

Jedna od zaposlenica te tvrtke Magdalena Burger, fitness trenerica koja je prijavljivana i zbog organiziranja prostitucije, istražiteljima je potvrdila da je Soleo media uglavnom u svom poslovanju nudila sunčanje u solarijima te manikuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč tome, Puškar je u ime svoje tvrtke izdavao fakture za visokosofisticirane usluge poput ‘Analize vlasništva parcela, modela financiranja izgradnje i stranih ulaganja te savjetovanja u pregovorima otkupa’. Fakturirao je i vođenje projekata, postavljanje turističkih oznaka, pregovaranje za dolazak svjetskih brendova, analizu generalnog urbanističkog plana Zagrebačke županije...

Analize GUP-a Zagrebačke županije, nabave cipela i namještaja, usluge utovara i istovara robe te premještanja humusa, kopanje kanalizacijskih kanala... samo su neke od nikada provedenih usluga koje su poslužile za plasiranje fiktivnih računa različitim tvrtkama kako bi potom, kako se sumnja, Svetislav Josimović, Juraj Puškar i ostali osumnjičenici izvukli i međusobno podijelili oko 57 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po uzoru na ministra

Samo u studenom 2011. Trgovačkom centru Zagreb isporučilo više fiktivnih računa u iznosu od 5,7 milijuna kuna za uslugu pod nazivom “Analiza GUP-a Zagrebačke županije, izmjene pravne regulative vezane uz GUP, utjecaj na kretanje vrijednosti zemljišta, utjecaj na tekuće probleme vezeno za parcelaciju i pravne posljedice izmjene pojedinih odredbi”.

Osim što je riječ o fiktivnoj usluzi koja nikada nije obavljena, zanimljivo je i što je spomenuta “analiza” u cijelosti prepisana iz dokumenta dostupnih na internetu, a jedan od tih dokumenata je i rad profesorice dr. sc. Tatjane Josipović, inače supruge bivšeg predsjednika Ive Josipovića, piše Večernji list. Njezin rad s Pravnog fakulteta pod naslovom “Uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu nekretnina” završio je u “analizi” na 40-ak stranica koje su doslovno prepisane iz rada Tatjane Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim rada Tatjane Josipović, kompilirali su i prepisali i jedan od radova Anke Mrak Taritaš te dva rada umirovljenog profesora s prometnog fakulteta Ivana Dadića. Rad Anke Mrak Taritaš Puškaru je tako poslužio za “analizu” identičnog naslova kao i u slučaju Tatjane Josipović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo