NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI / Novi apsurd hrvatske birokracije: Prvo se nisu mogli prijaviti na HZZO, onda im rekli da 'kasne', a sad su ostali bez dopunskog osiguranja!

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

Iz ne baš shvatljivog razloga izmjenama zakona je rok od 90 dana za prijavu na HZZO smanjen na 30 dana od kraja školske godine

5.9.2023.
16:41
Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Maturanti i maturantice karlovačke Gimnazije ovog su se ljeta zbog dopunskog zdravstvenog osiguranja našli u pravoj kafkijanskoj situaciji, doznaje KAportal.

Oni, naime, zahvaljujući izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno tumačenju istih u karlovačkom HZZO-u, nemaju pravo na dopunsko sve dok im ne počne fakultetska godina, ili, u slučaju da ne idu na fakultet, dok ne pronađu posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako je došlo ovakve situacije? Iz ne baš shvatljivog razloga izmjenama zakona je rok od 90 dana za prijavu na HZZO smanjen na 30 dana od kraja školske godine. No, ni tu ne bi bilo ništa sporno da nije činjenice da gimnazijalcima, što u karlovačkom HZZO-u jednostavno ne priznaju ili ne razumiju, školska godina ne završava u svibnju, kao ostalim školama. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, međutim, tu su jednostavnu činjenicu shvaćali pa su se maturanti i maturantice našli u nevjerojatnoj situaciji.

Image
GOTOVO ROK OD TRI MJESECA /

Čak 106 tisuća građana ostalo bez obveznog zdravstvenog osiguranja, iz HZZO-a objasnili koje pravo imaju još 30 dana

Image
GOTOVO ROK OD TRI MJESECA /

Čak 106 tisuća građana ostalo bez obveznog zdravstvenog osiguranja, iz HZZO-a objasnili koje pravo imaju još 30 dana

Škola završava u srpnju

"Nismo ništa zaključivali sami od sebe, već u svibnju nakon maturijade otišla sam s kćeri prijaviti je na "burzu" i tamo su nam rekli da se ne možemo još prijaviti, a i ne trebamo, jer gimnazijalcima školska godina traje do srpnja", rekla je majka jedne karlovačke gimnazijalke za KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je doista tako, jer za razliku od ostalih škola, kojima školska godina završava u svibnju, a na državnu maturu mogu, ali i ne moraju, gimnazijalci i gimnazijalke moraju ići na državnu maturu i samim tim njima srednjoškolsko obrazovanje traje sve do srpnja.

Za razliku od karlovačkih, gimnazijalci su u Zagrebu ostali s dopunskim osiguranjem do srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Redovi pred HZZO-om! Zašto su deseci tisuća ostali bez zdravstvenog osiguranja?

Što sad?

Ovaj propust administracije razotkriven je kada se dogodilo da je jedna maturantica zatrebala malo ozbiljniju medicinsku pomoć. Kada je zdravlje u pitanju sve se, srećom, dobro završilo, ali na adresu obitelji ubrzo je stigao i račun na - 300 eura! Korak po korak i saznalo se da nitko od ovogodišnjih maturanata nema dopunsko zdravstveno osiguranje. A valja podsjetiti, u svibnju ih nisu željeli primiti jer im još traje školovanje, a u srpnju su odbijeni jer se nisu prijavili na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I, što sad? Oni koji su izgubili pravo na dopunsko osiguranje mogu ga ponovno steći ili zapošljavanjem ili upisom na fakultet. Međutim, opet kafkijansko tumačenje zakona, nije bitno što je netko upisao fakultet - jer, akademska godina počinje tek 15. listopada. A do tada - najbolje da se svi dodatno paze da ne bi zatrebali liječničku pomoć.

Cijelu priču iz Karlovca pročitajte na stranicama KAportala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo