SINDIKAT UPOZORAVA / 'Nove trošarine na bezalkoholna pića ugrozit će domaću proizvodnju i radna mjesta'

Image

Uvođenje poreza na šećer na samo jednu vrstu proizvoda neće promjeniti prehrambene navike

11.10.2019.
15:50
VOYO logo

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) upozorio je u petak Vladu da će se uvođenjem takozvanog poreza na šećer oštetiti proizvođače i gospodarstvo, ali time se neće postići željeni učinak na zdravlje.

"Namjera Vlade da se uvedu nove trošarine na bezalkoholna pića, vjerujemo protivno je interesu proizvodnje u Hrvatskoj, ali i hrvatskih građana i gospodarstva općenito", stoji u priopćenju PPDIV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako uvođenje poreza na šećer na samo jednu vrstu proizvoda neće promjeniti prehrambene navike, ali će utjecati na prekograničnu potrošnju j ugroziti domaću proizvodnju i radna mjesta.

Sindikat PPDIV strahuje da će brojne tvrtke, u kojima djeluje kao najveći granski sindikat u proizvodnji i prehrambenoj industriji, biti izravno pogođene predloženim izmjenama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski građani već sada u velikom broju prehrambene proizvode kupuju u susjednim zemljama, a rastom cijena bezalkoholnih napitaka to će biti još izraženije", upozoravaju iz PPDIV-a.

Smatraju da pozitivnog učinka na zdravlje građana neće biti jer potrošači i na razvijenijim tržištima šećer nastavljaju konzumirati kroz druge proizvode, koji nisu obuhvaćeni porezom ili koriste jeftinije, manje kvalitetne, uvozne proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drže da će taj porez najviše pogoditi građane s najnižim prihodima pa Vladu pozivaju da problemu prekomjerne debljine građana pristupi promišljenije, sveobuhvatnije, i primarno kroz edukacije i informiranje potrošača. 

"Građane treba educirati i zajedno s cijelom prehrambenom industrijom raditi na širenju ponude zdravijih alternativa", zaključuju u sindikatu koji u tome vidi mogućnost provođenja brige države o zdravlju građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavaju da je industrija bezalkoholnih pića uložila znatna sredstva u istraživanje i izmjene sastava svojih proizvoda te da na naše domaće tržište uvode proizvode s manje ili bez šećera.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo