Nova Vlada nastavila da zapošljava kadrove po stranačkoj liniji

Partijsko zapošljavanje i dalje prisutno uprkos najavama profesionalizacije države

22.12.2013.
13:27
VOYO logo

Za prvih sto dana rekonstruisane Vlade, čije formiranje su obeležili nestranački ministri izabrani po stručnom, a ne stranačkom ključu, ništa značajnije nije urađeno da se po istom principu država profesionalizuje. Nastavljeno je partijsko zapošljavanje, piše Blic.

Ministri finansija Lazar Krstić i ekonomije Saša Radulović, kao nestranačke ličnosti, bili su zvezde letošnje rekonstrukcije kabineta Ivice Dačića, sa jedanaest novih ministara i “garanti” da će se zaista ozbiljno ući u “modernizaciju zemlje, zaustavljanje ekonomskog sunovrata i borbu za svako novo radno mesto”, kako je to rečeno u premijerovom ekspozeu u Skupštini. Za protekla tri meseca Srbija se nije ni milimetar pomerila u demontaži partokratije, mada kako ekonomisti ističu, ima pozitivnih pomaka upravo u sektorima ova dva ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pozitivni pomaci su što je javni sektor jasno označen kao rak-rana i prevelik balast, predložene su mere za ozdravljenje javnog sektora, restruktuiranje velikih javnih preduzeća i velikih gubitaša, budžet je po prvi put napravljen transparentno, sa realnim budžetskim deficitom - ocenio je za “Blic” učinke novih ministara ekonomista Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.

Đorđe Vuković, direktor Cesida, smatra da vlada sada nije stabilnija nego što je to bila pre rekonstrukcije, mada SNS od tada ima znatno veći uticaj na ekonomiju i društvo. - Te tenzije će se završiti “razvodom braka” jer je nestabilnost u toj borbi za prevlast između SPS i SNS sistemska - ističe za “Blic” Vuković i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Raduloviću pomalo izmiče tlo pod nogama, mediji koje kontroliše SNS pišu izrazito protiv njega. On je simbol političkog preokreta u ovoj Vladi, ali nije jasno da li ima političku budućnost - kaže Vuković. Učinak novih ministara

Aleksandar Antić Saobraćaj: Za razliku od Mrkonjića, ne vodi kamere na otvaranje puta. Završio osam kilometara autoputa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nebojša Rodić Odbrana: Nedovoljno u javnosti pa je utisak da ne radi mnogo. Nastavio je Vučićevu politiku u vojsci.

Aleksandar Vulin Uprkos protivljenju Briselskom sporazumu, bio je glavni izvođač radova Vlade na KiM prilikom lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Glamočić Poljoprivreda: Upamćen po zalaganju da se u Srbiji izmenom zakona omogući promet GMO-a. Ubrzo je odustao od ove ideje.

Lazar Krstić Finansije: Prvi ministar poslednjih godina koji je napravio budžet sa oštrim rezovima po građane i zaposlene u javnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Tasovac Kultura: ispravlja „katastrofu Petković“. Povremeno nije na istim talasnim dužinama sa strukovnim udruženjima.

Igor Mirović Regionalni razvoj: Najavio je dinamiku u pokretanju regionalnih projekata. Za sada se ne vide rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Jovanović Prosveta: Nije rešio problem male mature. Pokrenuo inicijativu za izmenu Zakona o visokom obrazovanju.

Saša Radulović Privreda: Prvi ministar koji se uhvatio u koštac sa državnim preduzećima. Od direktora tražio je lične karte sa detaljnim podacima o finansijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanja Udovičić Sport: Pružio podršku školskom sportu. Podržao je i Sašu Đorđevića kao potencijalnog selektora košarkaške reprezentacije.

Foto: Novosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo