TEŠKA POREZNA PRIJEVARA / Nova velika akcija EPPO-a: Uhićeno 14 osoba zbog 195 milijuna eura. Među njima i Hrvati

Image

Istraga na kojoj su radili europski tužitelji iz 12 zemalja trajala je dvije i pol godine

29.2.2024.
11:14
VOYO logo

U velikoj akciji europskog tužiteljstva koja je provedena u 17 zemalja Europske unije, a među kojima je i Hrvatska uhićeno je 14 osoba. Povezuje ih se s utajom poreza teškom oko 195 milijuna eura.

Akciju je koordinirao ured europskog tužitelja u Njemačkoj. Porezna prijevara izvedena je prodajom pametnih telefona, električnih uređaja i zaštitnih maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacije europskih tužitelja imala je naziv Midas te je jučer obavljeno više od 180 pretresa u Albaniji, Austriji, Cipru, Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Za pretrese je bilo angažirano preko 680 policijskih službenika i poreznih istražitelja.

Zaplijenjeni su razni uređaji vrijedni preko 15,3 milijuna eura, jahta vrijedna tri milijuna eura i 1,2 milijuna eura gotovine i kriptovaluta. Oduzeto je i nekoliko automobila među kojima su Rolls-Royce, BMW i Range Rover. U kućama osumnjičenika pronađeno je i više od 2,5 kilograma zlata, nakit i luksuzni satovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE NADLEŽAN? /

Plenković napao EPPO, a evo što oni kažu: 'U više navrata smo to signalizirali...'

Image
TKO JE NADLEŽAN? /

Plenković napao EPPO, a evo što oni kažu: 'U više navrata smo to signalizirali...'

Sve to je zarađeno na kružnoj poreznoj prijevari za koju su iskorištena prekogranična pravila koja među zemljama članicama EU omogućuju izuzimanje od PDV-a.

Sve je počelo 2017. kada je njemačka tvrtka započela lanac poreznih prijevara na prodaji malih elektroničkih uređaja. Za to su korišteni, tzv. nestajući trgovci koji su nestajali prije nego što bi platili svoje porezne obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2020.,organizatori ove prijevare ušli su i u tržište zaštitnih maski, koje su tijekom pandemije Covida-19 bile tražena roba.

Istraga na kojoj su radili europski tužitelji iz 12 zemalja trajala je dvije i pol godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ne muljajte s europskim novcem- poručuju europski tužitelji. sad optužnica i protiv Tolušića, a tko je sljedeći?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo