NOVA TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA KREĆE IZ SLAVONIJE: / 'Napravit ćemo fantastičan projekt i mladima omogućiti ostvarenje sna'

Image

Ericsson Nikola Tesla predstavio je projekt zahvaljujući kojem će Hrvatska postati jedna od zemalja predvodnica razvoja 5G mreže.

20.3.2018.
14:10
VOYO logo

U novom razvojno-istraživačkom centru u Osijeku tvrtke Ericsson Nikola Tesla 20 stručnjaka već radi i na razvoju 5G tehnologije, a danas je tvrtka predstavila svoje aktivnosti na području istraživanja i razvoja pete generacije mobilnog sustava.

Njihov projekt "Usmjereni na budućnost", ističu, važna je vijest za cijelu zemlju, ali osobito za Slavoniju jer osim tehnološkog razvoja, nadaju se kako će tako zaustaviti odlazak mladih i školovanih ljudi. "Sa sveučilištem u Osijeku, s Gradom i Županijom napravit ćemo fantastičan model. Na taj način pridonijet ćemo ostanku naših mladih stručnjaka u Hrvatskoj jer ćemo im omogućiti profesionalni razvoj i ono što je mnogima san: živjeti i imati posao u vlastitoj zemlji i u tvrtki koja je poželjan poslodavac", istaknula je na predstavljanju predsjednica Uprave Gordana Kovačević. Dodala je kako će proširiti i svoje razvojne centre u Zagrebu i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je kako su i ti centri krenuli s malim brojem zaposlenih, a danas Zagreb zapošljava 800 stručnjaka, dok ih u splitskom razvojnom centru radi 600.

Baterije traju 10 puta dulje, a mogućnosti su neslućene

5G će organizacijama omogućiti iskorak na nova tržišta te izgradnju novih prihoda uz radikalno nove poslovne modele i korisničke slučajeve, uključujući aplikacije Interneta stvari (IoT).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5G je temelj za širenje potencijala umreženog društva. Prelazak na 5G će dodati novi element: industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev. 5G će omogućiti sigurnije transakcije i produljiti trajanje baterije IoT uređaja 10 puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali, ističu u Ericssonu Nikoli Tesli.

'Premijeru, proglasite ovo strateškim projektom'

Image

20.03.2018., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sudjelovao je na prezentaciji aktivnosti pod nazivom Usmjereni na buducnost u Ericsson Nikoli Tesli. Gordana Kovacevic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

"Danas smo prezentirali 5G mrežu i infrastrukturu koja omogućava velike mogućnosti za razvoj, koja će povezati milijarde uređaja i omogućiti razvoj novih rješenja i aplikacija. Imamo šansu za digitalnu transformaciju", rekla je Kovačević na prezentaciji kojoj je nazočio i premijer Andrej Plenković kojeg je pozvala da projekt 5G proglasi strateškim projektom te da se osigura povoljno i stabilno investicijsko okruženje za razvoj gigabitnih mreža budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će postati jedna od zemalja predvodnica razvoja 5G mreže koja će povezivati sve uređaje na internetu, a do 2025. godine oko 100 milijardi uređaja bit će na taj način umreženo.

Kako prenosi Dnevnik.hr, premijer Plenković rekao je kako se projekt Ericsson Nikole Tesle, odnosno otvorenje centra u Osijeku, "uklapa u Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, privlačenju privatnih investicija i ostanku naših ljudi u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo