treća opcija / Nova/stara snaga na političkoj sceni: Ujedinile se četiri stanke umirovljenika

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je previše cjepkanja i razbijanja umirovljeničkog korpusa

28.11.2019.
13:44
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Čelnici četiri umirovljeničke stranke potpisali su u četvrtak sporazum o suradnji, što je, kako su naveli, prvi korak k njihovom ujedinjenju čime se želi izbjeći raspršivanje glasova i osigurati snažniji utjecaj u poboljšanju prava umirovljenika.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Umirovljenici Slavonije i Baranje (USB) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) tim su se sporazumom obvezale na međusobnu potporu u svim akcijama koje vode boljitku umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je previše cjepkanja i razbijanja umirovljeničkog korpusa, pa da to žele promijeniti kroz suradnju na projektima.

Objasnivši da je riječ o dugom procesu, Hrelja je kazao da je HSU prije tri mjeseca raspisao javni poziv upućen svima koji su voljni razgovarati o suradnji na rješavanju umirovljeničkih problema pa sve do mogućeg totalnog ujedinjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika kazao je da je današnji dan, iako se možda čini da ih ima malo, početak nečeg što će u Hrvatskoj promijeniti političku scenu u sljedećoj godini, odnosno prije sljedećih parlamentarnih izbora.

Jezgro buduće treće političke opcije u Hrvatskoj

"Ovo što vidite je jezgro buduće treće političke opcije u Hrvatskoj, u to sam sasvim siguran, jer će se do parlamentarnih izbora pridružiti još nekoliko stranaka s kojima smo u kontaktu", kazao je Špika, koji je uvjeren da će do ljeta 2020. biti treći po retingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je umirovljenike da ih podrže da bi bili odlučujući ili bar važni faktor u Saboru za poboljšanje standarda umirovljenika.

Predsjednik USB-a Ivo Jakovljević rekao je da računaju na umirovljenike kojih ima jako puno i na to da se umirovljenički glasovi neće raspršavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik DSU Robert Pelicarić kazao je da nakon deset godina nastavljaju priču iz 2009. pod idejom da budu svi zajedno i da ostvaruju umirovljenička prava.

Hrelja je rekao da njima nije prvi prioritet treći politički put, već je to posljedica dobrog rada kroz zalaganja za boljitak društva i najslabijih u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su razgovarali o trenutnom potpisivanju peticije o povećanju cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, problematici ugradnje dizala u višekatinice u kojima je u stanovima zarobljeno 50 tisuća građana do obiteljskih mirovina za koje se žele boriti uz pomoć građana.

Ne nadaju se satelitima većih stranaka 

Čelnik HSU-a kaže da nisu euforični jer znaju da je riječ o teškom procesu, te da ne očekuju da njihovu inicijativu prihvate sateliti većih stranaka, kao što su Umirovljenici Reformista i Istarska stranka umirovljenika koju je formirao IDS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za predsjedničke izbore rekao je da će i dalje svaka stranka imati svoju slobodu i autonomiju. Ne možemo nikome naturati da moramo po svaku cijenu jednog čovjeka favorizirati, ali da moramo puhati u isti rog u interesu umirvovljenika trebamo", zaključio je.

Vezano za nastup na na parlamentarnim izborima kazao je da je sve moguće - u koaliciji s nekom strankom ili samostalni izlazak, a sve ovisi o umirovljenicima i njihovoj podršci. Kaže kako umirovljenička opcija mora opstati u Saboru jer bi bez nje umirovljenici imali prosječnu mirovinu na razini 33 posto prosječne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo