transplantiacija jetre / Nova prilika za život: kirurzi na Merkuru i danas spašavali živote

Transplantacijskom timu Kliničke bolnice Merkur ni danas, na Uskrs, nije bilo predaha. Sinoć su doznali da imaju jetru za 62-godišneg Zagrepčanina, koji je jutros i dobio priliku za novi život. Operacija je prošla dobro, a pacijent se oporavlja

27.3.2016.
19:33
VOYO logo

Priliku za novi život, i to baš na Uskrs, dobio je šezdesetdvogodišnji Zagrepčanin kojem je danas transplantirana jetra.

"Ovo je bila rutinska transplantacija jetre, bez nekakvih velikih iznenađenja. Zasad je sve dobro", kazala nam je anesteziologinja u KB Merkur Nataša Višković Filipčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri sata trajala je operacija već dobro uigranog transplantacijskog tima Kliničke bolnice Merkur na čelu s kirurgom Branislavom Kocmanom. 

Kako će na Uskrs imati transplantaciju, saznali su sinoć pa se noćas po jetru išli u Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači su imali  25 transplantacija, skoro svaki dan po jednu i to jetre, bubrega i gušterače. Gdje god bili, kada telefon zazvoni, moraju biti spremni pa i na blagdan jer od dojave da imaju organ, ostaje im samo 12 sati da ga transplantiraju. 

"Jetra je najkompleksnija. S jedne strane anatomska kirurška strana, a s druge strane njena funkcija organa koji sudjeluju u svim metabolizmima u tijelu, tako da jetrenu funkciju je najteže kompenzirati", pojasnio je voditelj transplantacijskog tima KB Merkur Branislav Kocman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i ovaj put su uspjeli, pacijent je zasad dobro i čeka ga novi početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo