Nova pljuska Hrvatskoj stiže iz Amerike

6.10.2014.
7:25
VOYO logo

Iako se u dostupnim dokumentima ne navodi koliku odštetu američka kompanija traži, nema sumnje da je domaća aviokompanija suočena višemilijunskom tužbom za naknadu izgubljene dobiti, pišeJutarnji list.

Veliki rast prometa

Networld je Croatia Airlines zastupao od 1997. do 30. srpnja 2013. godine. Prvog srpnja 2011. potpisan je novi četverogodišnji ugovor dok je čelu kompanije bio Srećko Šimunović i na snagu je stupio 1. srpnja 2012. godine. No, godinu dana kasnije, prema tvrdnjama u tužbi, Croatia Airlines je jednostrano raskinuo ugovor. Na čelu kompanije tada je već bio sadašnji direktor Krešimir Kučko. Raskid ugovora potpisala je Lidija Šaban, koja je u Croatia Airlinesu bila zadužena za suradnju s američkom kompanijom. Budući da se u tužbi navodi kako je u 16 godina zastupanja godišnji promet od prodaje karata s početnih 2 milijuna podignut na 26 milijuna dolara, jasno je da američki zahtjev za odštetu neće biti mali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Networld Communications tužbu protiv Croatia Airlinesa podnosi 8. rujna 2013. godine i od tada traje jednogodišnja pravna bitka dviju strana o pitanju nadležnosti suda.

Tužba podnesena sudu u New Jerseyju

Naime, Networld je tužbu podnio sudu u New Jerseyju iako je prema ugovoru za sve sporove nadležan sud u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odvjetnici američke kompanije godinu su dana uvjeravali američki okružni sud da u Hrvatskoj nije moguće održati pravedno suđenje. Naime, oni tvrde da u Hrvatskoj nema pravne sigurnosti, da suci nisu u stanju prisiliti stranku u postupku da predoči tražene dokumente i slično. Također naglašavaju da su hrvatski sudovi zatrpani predmetima te da bi proces na Trgovačkom sudu u Zagrebu mogao trajati više od desetljeća. Kao jedan od argumenata navedena je i činjenica da je Croatia Airlines u vlasništvu hrvatske države, što bi moglo rezultirati pristranim suđenjem.

Odvjetnici Croatia Airlinesa pobijali su sve navode tvrdeći da se stanje u pravosuđu u Hrvatskoj popravilo i pritom navodili kako to dokazuje i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbačeni argumenti

Na ročištu 23. rujna na Okružnom sudu u New Jerseyju sutkinja Susan D. Wigenton odbacila je većinu argumenata Networld Communicationsa, ustvrdivši da američka kompanija u Hrvatskoj može imati pošteno suđenje te da je i prije poduzetih reformi sudstvo u Hrvatskoj bilo kvalitetno. Usprkos tome, sutkinja je donijela odluku da se suđenje bez porote održi u SAD-u zbog opasnosti od dugotrajnog postupka uslijed zatrpanosti Trgovačkog suda predmetima.

U Croatia Airlinesu odbili su dati bilo kakav komentar o sporu. ''Tvrtka u ovom trenutku ne može komentirati detalje spora'', stoji u odgovoru Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo