NOVA KNJIGA NAŠEG NAJPOZNATIJEG FORENZIČARA: / 'Ni jedna država danas ne može biti sigurna bez forenzičke znanosti'

Image
20.12.2016.
21:32
VOYO logo

Ideja je bila sa se u jednoj knjizi u SAD-u napravi povezivanje mjesta događaja i sudskog procesa, rekao je novinarima nakon predstavljanja tog rada hrvatski znanstvenik Dragan Primorac, koji je urednik američkog i hrvatskog izdanja te autor nekoliko poglavlja.

Knjiga se sastoji od 23 poglavlja koja je napisao 51 autor iz Australije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Finske, Nizozemske, Slovenije i SAD-a, a sadržava, napominje Primorac, sve što je potrebno kad dođete na mjesto očevida - kako ispravno izuzeti, pohraniti i analizirati tragove, uključujući nuklearnu i mitohondrijsku DNA, ali i potpuno novi segment analiziranja biljne i životinjske DNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u nad 15 nevinih osoba izvršena smrtna kazna

Primorac je uvjeren da će sve čitatelje zanimati potpuno nova tehnologija, odnosno tzv. forenzička fenotipizacija pomoću koje se temeljem biološkog traga može opisati počinitelja kaznenog djela. "Ako nađemo neki biološki trag i ako ga mi ne usporedimo s biološkim tragom u bazi podataka, ne možemo doći do počinitelja nedjela, ali smo iz biološkog traga otišli toliko daleko da možemo opisati njegovu boju očiju i kože, regiju iz koje dolazi, spol i približnu dob“, rekao je Primorac.

Image

S tim se prema njegovim riječima otvara potpuno novo područje, a to je vraćanje na mjesto događaja, odnosno pokretanje dosad neriješenih procesa unutar forenzike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavo poglavlje posevećeno je i etici, rekao je Primorac i dodao kako više nikad ne želi da se ponovi slučaj iz Amerike, gdje je nad 15 osoba izvršena smrtna kazna da bi se nakon toga pokazalo da biološki trag njima nikad nije pripadao. Pravosuđe stoga, kaže Primorac, mora uvijek utvrditi počinitelja nedjela, kao što mora osloboditi one koji nisu počinili nedjelo.

Knjiga je nastala kao rezultat uredništva Primorca i profesora Shanfielda, a Primorac je naveo da je njegova zadaća bila uključiti u knjigu vodeće američke stručnjake, koji dosad nisu sudjelovali u nekom jedinstvenom djelu i područja koja nisu dosad komunicirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz interdisciplinarnost, primjerice ljude iz pravosuđa koji rade analizu mjesta događaja ili koji se bave analizom DNA, obuhvaćeni su svi segmenti moderne forenzike, uključujući i ljude koji nikad nisu ranije surađivali na takvom djelu.

Image

To je snaga ove knjige i zbog čega je u Americi postala hit, dobivši veliku potporu, posebno Američke akademije za forezičke znanosti, kazao je Primorac. Po njegovim riječima, počinitelji kaznenog djela imaju golemi problem, jer knjiga opisuje trag događaja do konačne interpretacije rezultata na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protiv terorizma i međunarodnog kriminala'

Ako se gleda trenutni problem terorizma, Primorac kaže da nijedna zemlja ne može doći do počinitelja kaznenog djela bez jake forenzike, bez obzira radilo se o tragovima eksploziva, otiscima, tragovima DNA počinitelja koji su dirali eksplozivnu napravu, ili bilo kojeg drugog traga.

"Temeljna postavka je da niti jedna država danas ne može biti sigurna ako nema razvijene forenzičke znanosti i to je snaga jednog cijelog instituta koji je pogotovo zaživio u američkom pravosuđu, gdje forenzičar postaje ključni čimbenik u borbi protiv terorizma i međunarodnog kriminala“, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su, uz ostale, govorili i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo