Skandalozno / Afera u Ministarstvu obrazovanja: Na testiranju za zapošljavanje učitelji prepisivali od kolega i s mobitela

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Učiteljca koja je pristupila tom testiranju tvrdi da se prepisivalo s mobitela, šalabahtera, bilježnica, jedni od drugih...

11.4.2018.
21:42
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u veljači je raspisalo natječaj za izbor učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu, a testiranje je provedeno prošle subote. Prema pravilniku, oni koji na pismenom djelu testiranja ostvare najbolji rezultat bit će pozvani na razgovor sa Stručnim povjerenstvom MZO-a. 

Ako je vjerovati tvrdnjama jedne od sudionica subotnjeg testiranja, poziv na razgovor neki će zaslužiti jer ih nitko nije upozorio prilikom prepisivanja od kolega iz klupe kao i zbog virenja u mobitel. Neki su i fotografirali ispite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portalu Srednja.hr ove je navode potvrdila pristupnica ispitu čiji je identitet zaštićen zbog činjenice da je natječaj još u tijeku. Kazala je i kako im na početku testiranja nitko nije provjerio identitet te da se prema tome ispit za učitelja mogao pisati pod lažnim identitetom.  

"Nakon 15 minuta počeo je cirkus. Pojedini kolege počeli su vaditi mobitele, stavili bi torbu u krilo, mobitel u jednu ruku, druga ruka s olovkom na stolu i prepisivanje je krenulo. Jedna je osoba tako tražila odgovore i nakon što bi ih zapisala, samo bi se diskretno pomaknula u jednu stranu da osoba iza nje može sve prepisati. Ispitivači se nisu micali od katedre i tko je htio, mogao je sve prepisati. Jedna je osoba čak i izvadila mobitel i fotografirala svoj esej", ispričala je učiteljica, jedna od pristupnica ispitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prepisivalo se s mobitela, šalabahtera, bilježnica, jedni od drugih. Kad sam to vidjela, nisam mogla vjerovati. Pripremala sam se za to već neko vrijeme, već sam prošla cijeli postupak i nisam mogla vjerovati čemu svjedočim... Fotografiranje mobitelom, prepisivanje. U nekom trenutku pisanja ispita iz prostorije je izašao muški ispitivač, a ostale su dvije ispitivačice, no nisu provjeravale što pristupnici čine", ispričala je. 

Na sve je ovo promptno reagirao Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva, ujedno i jedna od osoba koje su nadzirale provedbu testiranja. Opovrgnuo je medijske napise te poručio kako su konstatacije da se na ispitu prepisivalo - lažne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske učitelje i učiteljice ne percipiram kao osobe koje bi varale na pismenom ispitu i da smatram da među kandidatima koji su pristupili ispitu nije bilo osoba koje bi se lažno predstavljale. Za mene kao državnog službenika bilo bi ponižavajuće da provjeravam identitet svojih kolegica i kolega iz škola i smatram da za navedeno nije bilo potrebe. Uvjeren sam i spreman staviti svoj mandat na raspolaganje ako se utvrdi da je u dvorani bio jedan učitelj koji je pisao ispit umjesto učitelja koji se prijavio na natječaj", poručio je Tot koji je bio, prema tvrdnjama učiteljice koja je prijavila slučaj, jedan od ispitivača u dvorani u kojoj je ona pisala ispit.

S portala Srednja.hr, tvrde da imaju četiri potvrde različitih izvora da je došlo do prepisivanja većih razmjera na testiranju kojeg je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iz Ministarstva tvrde da je portupak proveden transparentno te da nikakvih prepisivanja nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo