DRAMA U PREČKOM / Policija i redari u akciji! Uklonjena ograda s okretišta: 'Podnijet ću još jednu tužbu protiv Zagreba!'

Komunalni redari su uz pratnju policije u večernjim satima maknuli ograde s okretišta tramvaja u Prečkom

1.10.2019.
22:33
VOYO logo

Barikade su danas osvanule na okretištu tramvaja u Prečkom, blokirale tramvajski promet  pa je večeras morala intervenirati i  zagrebačka policija.

Obitelj Maršanić se naime već godinama spori s gradom tvrdeći da je zemljište na kojemu je sagrađeno okretište njihovo, oduzeto tijekom komunističke nacionalizacije u bivšoj državi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Noćna akcija policije i redara u Zagrebu: Skinuta ograda koju je obitelj postavila na okretištu tramvaja!

Image

Noćna akcija policije i redara u Zagrebu: Skinuta ograda koju je obitelj postavila na okretištu tramvaja!

Danas im je prekipjelo i počeli su graditi betonske barijere s kojima su blokirali tramvajski promet.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom večeri morala je doći i interventna policija da riješi problem.

S njima su stigli i komunalni redari koji su uklonili postavljene ograde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maknuli se kad je došla policija

Novinarka RTL-a Kristina Čirjak uživo se javila u RTL Direkt iz Prečkog i kazala da su se Maršanići, koji su cijeli dan postavljali ogradu, maknuli se oko 20 sati u dogovoru s policijom i ostavili prostor komunalnim redarima da maknu ogradu. Maršanići su se maknuli u društvu svojih prijatelja i susjeda koji su im došli dati podršku u njihovoj borbi za 1200 četvornih metara zemljišta koje je njihovo vlasništvo, a na kojem se nalazi okretište tramvaja.

Mladen Maršanić je u RTL Direktu objasnio da je do blokade tramvajskog okretišta došlo zbog dugotrajnog procesa koji se ne rješava. "Tri generacije, dvije države i jedna te ista borba. Šest mjeseci je prošlo od pravomoćnosti kada smo odlukom suda postali vlasnici ove zemlje, no Grad se potpuno oglušio na naše zahtjeve i pokušaje da dogovorimo rješenje", rekao je Maršanić koji je najavio da će podići još jednu tužbu protiv Grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da više nema ograde, a to je moja ograda pa ćemo morati još jednu tužbu podnijeti protiv Grada", kazao je Maršanić. Na pitanje vjeruje li da će sutra doći do dogovora, Maršanić je skeptičan. "Iskustvo u ovih šest mjeseci, kada nije bilo sluha, navodi me da ne vjerujem da ćemo postići dogovor. Nemam na temelju čega vjerovati u to", kazao je Maršanić i dodao da neće odustati s borbom. 

"Možda ćemo napraviti Ljeto u Prečkom ili izgraditi fontane"

"U životu sam naučio da se ništa ne može steći bez borbe pa ću se morati boriti i dalje. Borio sam se za Hrvatsku i nisam očekivao da ću na ovaj način morati doći do svog privatnog vlasništva", rekao je Maršanić i dodao kako traži od Grada da kupi njihovu zemlju ili će im je dati u otkup. "Ako se ne možemo dogovoriti, neka se izmjesti ovo okretište", kaže Maršanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako nećemo stati na ovome. Možda ćemo na ljeto ovdje napraviti Ljeto u Prečkom, kao što postoji Ljeto na Savi ili ćemo izgraditi fontane, ali nikako nećemo odustati i idemo do kraja", zaključio je Maršanić. 

Ograda je u večernjim satima maknuta, a tramvaji su se ponovno počeli okretati u Prečkom. Dok je trajala "okupacija" okretišta, ZET je od Jaruna do Prečkog uveo autobusne linije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto već nije isplaćena naknada obitelji?

Milan Bandić kazao je da je sutra na razgovor pozvao vlasnika zemljišta i obećao da će on biti obeštećen. "U 7.30 sam pozvao vlasnika zemljišta koji je po drugostupanjskoj presudi dobio vlasništvo 1200 četvornih metara. Okretište sam ja napravio prije 18 i pol godina, a on je u međuvremenu postao vlasnik", kazao je Bandić popodne u Prečkom. 

"Vlasnik će za 1200 m2 biti obeštećen", kazao je Bandić te dodao da će vlasnik dobiti naknadu za svoju nekretninu jer je "ovo javni interes Grada". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Damir Lasić objasnio je da Maršaniću nisu mogli još nuditi naknadu jer se mora ispuniti procedura: "a to je vještački nalaz, procjeniteljsko povjerenstvo i Gradska skupština jer je to više od milijun kuna", kazao je Lasić i dodao da to dosad nisu riješili jer odluka nije bila pravomoćna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo