NOĆAS SE NA VELEBITU ODVIJALA PRAVA DRAMA: / HGSS tijekom strašne oluje spasio dvoje izgubljenih i izmoždenih planinara

Image
Foto: HGSS

Nakon što su više sati proveli hodajući Velebitom, planinare je zahvatilo olujno nevrijeme koje nije posustajalo

27.8.2018.
9:53
HGSS
VOYO logo

HGSS-ovci su spasili još dva života koja su jučer bila vrlo ozbiljno ugrožena. Naime, jučer u 21.30 sati HGSS Stanica Gospić primila je poziv dvoje planinara s područja srednjeg Velebita u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg.

Image

Nakon što su više sati proveli hodajući Velebitom, zahvatilo ih je olujno nevrijeme koje nije posustajalo. Zbog obilne kiše, orkanskog vjetra, niske naoblake i noći, planinari su skrenuli s označene staze i izgubili orijentaciju te se više nisu znali vratiti na pravi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Potpuno mokri, iscrpljeni i pothlađeni, planinari su teško mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze", navode u HGSS-u, čiji su spasioci hitno reagirali i poslali interventni tim na teren. Uz gotovo nikakvu vidljivost, izgubljeni planinari pronađeni su u dva sata ujutro.

Zbrinuti su, utopljeni i dovedeni u planinarsko sklonište Ograđenica podno Matijević brijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zbog pothlađenosti planinari su se kretali vrlo otežano i sporo, ali to je ujedno bio i način kako bi održali tjelesnu temperaturu. U 3.30 sati, spasioci su planinare doveli do planinarskog skloništa gdje ih je dočekala vatra te su im pruženi potrebni uvjeti i mogućnost za odmor.

Vraćajući se analiziramo i ovu akciju… Da, to je Velebit, ćudljiv i nepredvidiv pa i ljeti i često puta ne oprašta pogreške. I na kraju… I ovaj put reagirali smo pravovremeno, dali smo sve od sebe kako bismo spasili život nesretnih planinara. Iznad svega cijenimo i poštujemo planinu, ona je naš saveznik, možda baš zbog toga i ovaj put nam je omogućila uspješno okončanje ove akcije spašavanja", zaključuju u HGSS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo