NOBILO TVRDI DA JE PREMIJER SVE ZNAO; / Otkrio i zašto je Milanović toliko ljutit, a zgrožen je radom 'ilegalnih točionica za političku elitu'

Image

'Onog trenutka kad je policija vidjela da novac ulazi kod predsjednika Janafa, nema šanse da državni vrh nije bio obaviješten i da to predsjednik Plenković nije znao'

29.9.2020.
20:23
VOYO logo

Ugledni odvjetnik Anto Nobilo komentirao je za N1 curenje informacija u aferi Janaf. On misli kako politika, ne samo da je ušla u slučaj Janaf, nego je zasjenila cijeli slučaj i dala mu ton. Navodi da je "to uvijek tako kada u ranijoj fazi izvida ne postupate po zakonu, nego se politika već tada miješa".

"Mi imamo situaciju da policija ne ulazi u klub u trenutku kad poduzetnik nosi 1,9 milijuna čelniku javnog društva. U tom klubu nalazi se suprug tadašnje predsjednice Republike u trenutku kampanje za izbore. Oni su morali ući unutra i oni su ih mogli legitimirati i mogli su ih zadržati šest sati u policijskoj postaji bez daljnjih radnji. Sada kada nisu osigurani dokazi, sve je moguće i sve varijante su moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onog trenutka kad je policija vidjela da novac ulazi kod predsjednika Janafa, nema šanse da državni vrh nije bio obaviješten i da to predsjednik Plenković nije znao. Idemo se samo sjetiti uloge predsjednika Plenkovića u aferi Borg. Ovo što sad govori da apsolutno ništa ne zna o aferama, to nije točno. S druge strane, mislim da je predsjednik bio u problemu jer ga je s jedne strane premijer isključio iz dotoka informacije i onda je uletio u mjere. I ljutit je. Premijer nije u pravu kad kaže da ne zna apsolutno ništa. Ako je taj klub bio ozvučen, vi imate brdo materijala koji možda nema veze s kaznenim postupkom. Ako su obični građani mogli poštivati lockdwon i nisu odlazili u lokale, međutim ilegalne točionice za političku elitu su radile, to je strašno", komentirao je Nobilo za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVJEROJATAN OBRAT U AFERI JANAF: /

Je li Petek nosio mito ili novac za kampanju? Tada u klubu nije bio Kovačević, ali je Jakov Kitarović

Image
NEVJEROJATAN OBRAT U AFERI JANAF: /

Je li Petek nosio mito ili novac za kampanju? Tada u klubu nije bio Kovačević, ali je Jakov Kitarović

'Iz policije i DORH-a ništa ne curi nekontrolirano'

Odvjetnik kaže da iz DORH-a i policije nikakve informacije ne cure nekontrolirano.

"U Zakonu imate ugrađen osigurač koji omogućava policiji i državnom odvjetništvu da te tajne informacije šalju u medije, a da ne krše zakon. U Zakonu o državnom odvjetništvu i Zakonu o policiji kaže se da ako je to u interesu javnosti glavni državni odvjetnik ili ravnatelj policije može rezultate tajnog izvida plasirati u javnost", objašnjava Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje kako se to točno događa, Nobilo kaže da je tehnički kako dolaze manje bitno. Ono što je bitno, ističe on, jest tko je osoba koja kontaktira s prijateljskim redakcijama i prijateljskim novinarima. Navodi da on to ne zna, no da u konačnici oni ne krše zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugo je kada mjere puknu, no rezultati tajnih mjera i rezultati izvida mogu se podastrijeti javnosti. Oni izbjegavaju to raditi putem glasnogovornika i tiskovnih konferencija jer bi se vidjelo iz aviona da manipuliraju javnosti kako bi postigli određene ciljeve. Ono što je kompromitirajuće za klijenata iznosi ili policija ili državno odvjetništvo, ono što je in favore klijenta možemo biti krivi mi odvjetnici", govori Nobilo.

'SECIRALI' MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Jedan u nezgodnoj situaciji, osjeća se ugrožen, a odgovori drugog nedopustivi; 'Bitan detalj se zaboravlja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izvještaji o slučajevima su u posjedu DORH-a i USKOK-a'

Odvjetnik pojašnjava da operativci koji rade, DORH i policijski USKOK, svakodnevno dobivaju transkripte i izvještaje. Ističe da je njihov operativni dogovor hoće li policija raditi onu grubu selekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O važnim informacijama koje su saznali operativci DORH-a najprije moraju obavijestiti ravnatelja USKOK-a, a on glavnog državnog odvjetnika. U konačnici ti izvještaji su u posjedu DORH-a, oni rade selekciju što će staviti u kazneni postupak. Ono što im služi za određeni kazneni postupak, ući će u spis", pojasnio je Anto Nobilo za N1.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo