REKONSTRUKCIJA PROŠLOSTI / Nobilo komentirao namjeru Mosta o otvaranju dokumenata Državnog arhiva: 'HDZ i SDP su pročišćavali arhive u posljednjih 25 godina'

Image

Nobilo je rekao kako su arhivi uvijek dobri za rekonstrukciju prošlosti ako se netko njima ozbiljno bavi, no smatra da se neće dogoditi ništa dramatično

7.2.2017.
10:50
VOYO logo

Odvjetnik Ante Nobilo tijekom gostovanja u emisiji Novi dan N1 televizije komentirao je namjeru Bože Petrova da će se zakonski omogućiti otvaranje dokumenata Državnog arhiva za javnost.

Nobilo je rekao kako su arhivi uvijek dobri za rekonstrukciju prošlosti ako se netko njima ozbiljno bavi, no smatra da se neće dogoditi ništa dramatično. Nobilo je upozorio da su i HDZ i SDP pročišćavali arhive u posljednjih 25 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključno je znati što je Most htio jer to bi bilo na način da se otvore osobni dosjei. Ako se granica od 70 godina od otvaranja dosjea ili 100 godina od rođenja osobe prijeđe, imat ćemo interesantnu situaciju, koja će štetiti desno orijentiranim političarima ili čak i vrhovima Katoličke crkve jer je nedvojbeno služba državne sigurnosti kontinuirano imala svoje agente u samom vrhu, koji su bili biskupi, pa i pokoji kardinal. 

To bi moglo uzburkati duhove, ali što će to pomoći - nisam siguran', rekao je Nobilo i naglasio kako je "dio dosjea nestao, mimo izjave svjedoka nakon preuzimanja vlasti". "Dio HDZ-a je svoje dosjee pokupio i oni više nisu u posjedu niti državne sigurnosti niti Državnog arhiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je tu u prvom naletu dosta pokušaja uzimanja dosjea, uzimanja pojedinih dokumenata tako da su ti arhivi na neki način i očerupani, ali mislim da je većina arhive uredno sačuvana", tvrdi Nobilo.

Nobilo je rekao kako se bivša građa Saveza komunista nalazi u Državnom arhivu, no zbog ugovora hrvatske države i SDP-a potrebno jedobiti suglasnost SDP-a za njihovu provjeru. "Ta se suglasnost može dobiti, ja sam je dobio kad sam istraživao slučaj Perković. Međutim, mislim da se to treba promijeniti, nema razloga da jedna stranka daje suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhiva te stranke pripada državi. Ništa spektakularno tamo nije bilo, dapače, taj arhiv mislim da je najviše selekcioniran, najviše je dokumenata nestalo, tako da će biti korisnih stvari, ali ne u senzacionalističkom smislu, nego s kojim su se problemima suočavali ljudi koji su tad vodili Hrvatsku", rekao je Nobilo.

"Mnogi se razočaraju u arhive jer ne znaju čitati ono što je u njima. Mora se poznavati sustav, kako je funkcionirala država u vrijeme socijalizma, morate imati ozbiljno znanje da bi mogli imati korist od takvih arhiva. Jedino ako mislite da ćete senzacionalistički pronaći neki dokument, to nisu motivi koji bi bili valjani. Ja bih otvorio arhive svima koji imaju interes, ukinuo bih potrebu za suglasnosti SDP-a, ali ograničio bih na određene pripadnike društva, novinare, publiciste, istraživače, povjesničare", rekao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On također smatra da otvaranjem dokumenata neće doći do lustracije, ali će se demistificirati stvari. Kada je riječ o pristupu osobnim dosjeima, Nobilo upozorava na potrebu poštivanja Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo