'banalna situacija' / Zašto je otišla šefica Uskoka? Ugledni odvjetnik otkrio dvije stvari koje su utjecale na to

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ponovno je komentirao nedavni slučaj Vanje Marušić i njene prometne nesreće i naveo je kako je ili napravila grešku ili je odgovorna što je netko pod njenom komandom napravio grešku

19.4.2023.
12:56
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Gostujući u Novom danu za N1 odvjetnik Anto Nobilo komentirao je iznenadnu ostavku ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanje Marušić. Neslužbeno, u pozadini njezine ostavke je zapravo prometna nesreća koju je imao njen vozač sa službenim automobilom koji je koristio u privatne svrhe, a iz DORH-a su kao službeno objašnjenje naveli "osobne razloge."

Nobilo kaže da postoje dva utjecaja na situaciju, jedan je događaj gdje Hrvoj Šipek nije znala za tu nesreću i da se nije naplatilo od vozača što je formalni razlog, a drugo je pozadinska situacija u DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNAT RAZLOG OSTAVKE /

Zašto je otišla ravnateljica USKOK-a: Zataškavanje nesreće, ogromna šteta i jedan anonimni mail...

Image
POZNAT RAZLOG OSTAVKE /

Zašto je otišla ravnateljica USKOK-a: Zataškavanje nesreće, ogromna šteta i jedan anonimni mail...

DORH i afera Žalac

Osvrnuo se na dvije situacije, onu u DORH-u dodajući kako nije dobra i na aferu Žalac. Smatra kako je Hrvoj Šipek pokušala riješiti aferu tako da prisli šeficu USKOK-a da odstupi.

Hrvoj Šipek je smatrala da nije kriva i da ju je obavijestila. Uz to, glavna odvjetnica je vidjela da ako bi otišla šefica USKOK-a to bi i nju povuklo s tog mjesta. On pretpostavlja da postoji neka tenzija između njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoji i sumnja da je ravnateljica USKOK-a solirala kad je išla na visoko rangirane političare, da to to nije bilo uz odobrenje glavne državne odvjetnice. Sve te okolnosti su omogućile glavnoj državnoj odvjetnici da pozove u petak ravnateljicu USKOK-a i da da ostavku”, dodao je Nobilo.

Sigurno radno mjesto državne odvjetnice

Pričao je i o slučaju Vanje Marušić. Kazao je ako da ostavku da je za nju sigurno radno mjesto zamjenice državne odvjetnice, a ako ne da ostavku, glavna državna odvjetnica može pokrenuti stegovni postupak što bi moglo značiti gubitak posla i misli kako je ravnateljica procijenila da je primorana dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o prometnoj nesreći Nobilo komentitra: “Zbog banalne situcije padaju jedino državni odvjetnici”, kazao je i prisjetio se Dražena Jelenića i masona.

"Pada državni odvjetnik zbog ovako banalne stvari vrijedne 13.000 eura, ali to je odraz situacije u DORH-u, a nikad nismo vidjeli da je netko smijenjen ili degradiran jer je upropastio ogroman postupak”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik kaže da je Vanja Marušić trebala dati svoju izjavu, ali i da je DORH trebao dati puno informacija: "Jučer je opet DORH nezgodno komunicirao – osobni razlozi. Prevažno je mjesto ravnateljice USKOK-a da bi se moglo ostati na formulaciji osobni razlozi. A onda su ispod stola počele izlaziti informacije.”

Kršenja etike i prava u DORH-u

S jedne strane činjenica je da je ravnateljica USKOK-a imala bolji ugled u stručnoj i općoj javnosti nego glavna državna odvjetnica i da je većini ljudi žao zbog njezinog odlaska jer je napravila dosta dobrih stvari. S druge strane, opća i državna javnost i nema baš tako dobro mišljenje o glavnoj državnoj odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je komentirao nedavan slučaj Vanje Marušić i njene prometne nesreće i naveo je kako je ili napravila grešku ili je odgovorna što je netko pod njenom komandom napravio grešku.

“Od glavnih državnih odvjetnika tražimo da budu askete, sveci, a možda i treba jer druge progone. Ali, imamo daleko veća kršenja etike i prava u DORH-u i koji rade veliku štetu, a nitko od njih karijerno ne strada”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Glavna državna odvjetnica je odavno trebala dati ostavku”, zaključio je Nobilo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo