NJIMA NIJE PROBLEM ISELJAVANJE NEGO NEŠTO SASVIM DRUGO: / Ovo je hrvatsko selo neženja

Image
Foto: PIXSELL

U općini Levanjska Varoš u školske je klupe sjelo tek pet prvašića iz pet različitih mjesta.

5.9.2017.
21:59
PIXSELL
VOYO logo

Time je nastavljen pad broja učenika koji se svake godine upisuju u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, a koja trenutno broji ukupno svega 65 učenika.

Naime, škola plaća ceh činjenice da se mladi ne mogu zaposliti u tom kraju pa sve češće za svoj život biraju veća središta u kojima mogu lakše pronaći posao. Međutim, ravnatelj škole smatra da postoji i puno važniji problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je nadbiskup Đuro Hranić bio ovdje, pitao me je li problem iseljavanje, no rekao sam mu da nije, da je ovdje problem kriza braka, mnoštvo neženja, njih čak 50-ak", kaže za Glas Slavonije ravnatelj škole Mate Knežević i podsjeća na vrijeme nakon posljednjeg popisa stanovništva u RH iz 2011., kada je (općina) Levanjska Varoš i službeno proglašena kao kraj što prednjači neženjama.

Na tom popisu varoška općina imala je oko 1250 stanovnika, no načelnik Slavko Tidlačka procjenjuje da je realna brojka manja za 300-tinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knežević kaže kako je posljednji tren da se povuku konkretne mjere za ovaj kraj i njegovu demografiju, radni i drugi sadržaji za ostanak stanovništva u njemu. Pritom ističe da je lani ondje rođeno tek petero djece, dok ih je ove godine rođeno četvro.

Školu Varoš ima još od sredine 19. stoljeća, a pod sadašnjim nazivom djeluje od 1959. Knežević navodi vrijeme kada je danas gotovo prazna škola vrvjela djecom i odjekivala dječjim smijehom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao povjesničar pisao sam da je krajem 1960-ih imala čak 387 đaka, a najveći pad doživjela je 1970-ih. Kada sam došao raditi u nju, 1986., imala je samo 120 učenika… Minimuma za broj djece ispod kojeg jedna škola ne može ići nema, no krajnji je čas da se ljudi ovdje zadrže zapošljavanjem i drugim uvjetima", kaže Knežević te podsjeća da bi ukidanje odjeljenja povuklo i pitanje kadra, nastavnog i nenastavnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo