NJIMA JE U DOBA KORONE POSEBNO TEŠKO: / Luka ni nakon pet mjeseci nije došao kući, zakasnio je na nešto na što nitko ne želi zakasniti

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U međunarodnoj plovidbi trenutačno je oko šest i pol tisuća hrvatskih pomoraca

17.7.2020.
16:59
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od Sjedinjenih Američkih Država, preko Europe pa do Brazila plovio je Luka na tankeru u doba korone. Ugovorena tri mjeseca pretvorila su se u pet i pol mjeseci na brodu. U drugoj polovini svoga poslovnog putovanja kopno gotovo nije vidio.

"Prije nego što sam došao doma, bili smo dva mjeseca na moru, mjesec dana na sidru i mjesec dana samo smo se vrtjeli u krug dok nas nisu obavijestili da idemo u Curacao odakle sam se iskrcao i došao doma", ispričao je pomorac Luka Simić, za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJETI POBUNA HRVATSKIH POMORACA? Više od 6000 ih je i dalje zatočeno na brodovima: /

'Njihov život je kruh sa sedam kora'

Image
PRIJETI POBUNA HRVATSKIH POMORACA? Više od 6000 ih je i dalje zatočeno na brodovima: /

'Njihov život je kruh sa sedam kora'

No, tome je prethodila prava morska avantura puna neizvjesnosti.

"Nakon Roterdama krenuli smo za Dansku i svi smo bili sretni. Moguća je smjena u Danskoj, sat vremena nakon toga su nas okrenuli za Španjolsku. Rekli smo: 'Dobro, može i u Španjolskoj'. Međutim, došao je novi voyage order; idemo za Brazil i na kraju smo dva mjeseca zaglavili u Brazilu", opisao je Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem s povratkom

U međunarodnoj plovidbi trenutačno je oko šest i pol tisuća hrvatskih pomoraca. Za njih više od 3000 ugovori su istekli i imaju problema s povratkom. Pomaže im i Sindikat pomoraca Hrvatske.

"Situacija je danas nešto bolja nego što je to bilo prije prije mjesec dana, otvorile su se luke kao što su Hong Kong, Singapur, Južna Koreja. Također se preko SAD-a sada lakše rade repatrijacije, tako je situacija nešto bolja, ali je daleko od onoga što bi trebalo biti i kako bi to trebalo izgledati", kazao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus komplicira i opskrbu brodova pa se pomorci nekada snalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši Filipinci su vješti ribari su pecali i uhvatili su neke komade i od sedam kilograma pa smo imali finu večeru", rekao je Luka.

Ni uzbuđenja nije nedostajalo. Jedrilica s dvoje britanskih pomoraca stradala je u nevremenu na sjevernom Atlantiku. Tanker na kojem Luka plovi bio je najbliži. Dan nakon poziva u pomoć, stigli su do jedrilice i spasili članove posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uz sve to, Luka nije uspio stići na svoje vjenčanje pa ga je morao odgoditi.

"Nadam se, zbog svih ovih mjera koje gospodin Capak i ekipa uvode, da ću se ipak moći oženiti krajem kolovoza", kazao je Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada situacija bude bolja, ponovno će zaploviti svjetskim morima. Dio posade s kojom je plovio i dalje je na brodu. Dok stignu do iduće luke, bit će na moru već godinu dana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo