NJEMAČKI LIST TEŠKO OPTUŽIO HRVATSKU POLICIJU: / Tvrde da bičuju, udaraju i kamenuju migrante; Imaju i video snimku brutalnosti

Image
Foto: Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Der Spiegel tvrdi da hrvatski policajci migrante tjeraju nazad u BiH te da primjenjuju psihičko i fizičko nasilje koristeći bičeve, palice i kamenje

19.11.2020.
7:40
Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Godinama tražitelji azila tvrde da ih hrvatska granična policija zlostavlja, a neki od njih su i prijavili premlaćivanja, električne udare, pa čak i iščupane nokte na nogama. Njemački list Der Spiegel tvrdi da su po prvi put videozapisi u kombinaciji s izvješćima potvrdili neka od tih izvješća. List je objavio snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku.

Der Spiegel tvrdi da je video nastao u ožujku 2020. u blizini mjesta Poljana, za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u BiH. Međutim, na osnovi snimki je nemoguće prepoznati oznake MUP-a RH, a nasilnici su i lica sakrili fantomkama. Der Spiegel tvrdi i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'STRAH SE UVUKAO U GORSKI KOTAR'; /

Planinar tvrdi da imaju probleme s ilegalnim migrantima; 'Slika govori više od 1000 riječi...'

Image
'STRAH SE UVUKAO U GORSKI KOTAR'; /

Planinar tvrdi da imaju probleme s ilegalnim migrantima; 'Slika govori više od 1000 riječi...'

Hrvatske vlasti poriču navode

Tražitelji azila već godinama prijavljuju zlostavljanje hrvatske policije i tjera ih se u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi list. Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva na njihovim leđima. "Pushbackovi" krše hrvatski zakon o izbjeglicama ali i europsko pravo te Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. List navodi da umjesto da im se daje pravo da budu saslušani, tražitelji azila se tuku.

Der Spiegel navodi da hrvatske vlasti poriču da policajci koriste silu na granici ili da ilegalno vraćaju tražitelje azila natrag preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su za list da nemaju podatke da se na taj dan i u tom području išta događalo. Poručili su da bez dodatnih detalja ne mogu komentirati incident. Hrvatska, poručili su iz MUP-a, onima koji to zatraže omogućuje da postanu tražitelji azila, a da izvještaji međunarodnih udruga o ozlijeđenim migrantima potpuno odbacuju mogućnost sukoba između samih migranata, koji onda, tvrdi MUP, za to krive hrvatsku policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo