PERU IMIDŽ? / Nižu se blamaže Državnog odvjetništva i USKOK-a: Povukli optužnicu protiv Todorića pa uhitili tužiteljicu i suradnike

Na više lokacija policija je pretresala stanove i poslovne prostore, no slučaj je prozvan jednim od najvećih skandala, sve komentirao i predsjednik RH

16.11.2021.
19:50
VOYO logo

Jedna za drugom nižu se blamaže Državnog odvjetništva i USKOK-a. Zagrebačko tužiteljstvo tako je jutros objavilo kako povlači jednu od najvažnijih optužnica koju su ikada podignuli i to za aferu Agrokor, podignutu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova i menadžera korporacije.

Istovremeno s povlačenjem optužnice, USKOK je s policijom jutros uhitio jednu od tužiteljica iz tog predmeta i to zbog sumnje da je odavala informacije iz predmeta Agrokor jednoj od osumnjičenih. Za obranu nema sumnje, ovo je jedan od najvećih skandala Državnog odvjetništva. Na ostavke poziva i predsjednik Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na više lokacija, i tako cijelo jutro policija je pretresala stanove i poslovne prostorije uhićenih. Među njima zvučna imena kakvo je ono bivše tužiteljice koja je pisala optužnicu za Agrokor, Mirela Alerić Puklin, a uključen je i njezin suprug Goran. S druge strane, policija je pokucala na vrata i Piruške Canjuge i to zbog sumnje da joj je bivša tužiteljica odavala informacije iz istrage kako bi se što bolje pripremila za obranu.

Njezin odvjetnik tvrdi kako je ovo čista manipulacija.

"Problem je u tome što moja klijentica ne pozna niti bivšu državnu odvjetnicu, niti njenog supruga. S njima se nije družila, ne zna nikoga od suosumnjičenika u tom postupku", rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

Image
zbog nove akcije /

Kakav preokret! Povučena optužnica protiv Ivice Todorića i 14 okrivljenika iz slučaja 'veliki Agrokor'

Image
zbog nove akcije /

Kakav preokret! Povučena optužnica protiv Ivice Todorića i 14 okrivljenika iz slučaja 'veliki Agrokor'


Dodaje i kako se sve ovo događa jer državno odvjetništvo pokušava prikriti činjenicu da su u najvećem slučaju kojeg je Hrvatska ikad pokrenula, i to za aferu Agrokor, bankrotirali!

"Tu optužnicu su branili kao zakonitu na optužnom vijeću i kad smo došli u situaciju da po nalogu višeg kaznenog suda moramo saslušati vještaka Kamal Ismaila, oni povlače optužnicu kako bi spriječili saslušanje Kamal Ismaila, ali zašto? Da bi se spriječilo otkrivanje činjenica koje pokazuju na nezakonitu spregu između DORH-a, KPMG-a i privremene uprave Agrokora", kaže. 

Da je tajming cijele akcije zanimljiv, sumnja i predsjednik, prozivajući USKOK jer su lagali u slučaju Žalac kako su predmet proslijedili europskom tužiteljstvu, a ustvari su ga zatvorili.

"Protiv gospođe Žalac je hrvatski DORH nešto i bio otvarao. To je naprosto neobjašnjivo. I to priopćenje je ravnateljica USKOK-a dala preko Youtubea. Šta? Oni nemaju dužnost odgovarati građanima. Pa američki državni dužnosnici su stalno pred kamerama doduše prečesto. Tko su to? Hrvatski USKOK da su zaštićeni kao papa, pa jedan je papa", govori predsjednik RH, Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kritizirao je predsjednik i najnoviju blamažu DORH-a oko povlačenja optužnice protiv Agrokora.

"Očito katastrofalna, neobjašnjiva greška. Angažmanom i angažiranjem vještaka, a tu se sve svodi na vještačenje. A ne na dojam koji je bio u dubokom sukobu interesa. Onaj tko je to odlučio u DORH-u bi trebao promijeniti posao. A ovo od prekjučer je grozan znak. Dakle imamo bivšu ravnateljicu USKOK-a koja je ko za vraga došla na čelo zagrebačkog OLAF-a koji je predmet preuzeo nakon što dvije godine DORH nije radio ništa", tvrdi. 

Na kraju, Milanović je poručio i kako ne želi uopće čuti da ga netko optužuje da ovime što je rekao radi pritisak na pravosuđe.

"Ovo je pritisak na jetru i gušteraču hrvatskih građana. Ono malo povjerenja što postoji u institucije razbijeno je kao kineska vaza. I ne može ju više nitko zalijepiti", ističe dalje. 


Kao kineska vaza razbila se i tvrdnja tužiteljstva prošli put kad su Mirelu Alerić Pukli zajedno sa sa suprugom osumnjičili da je skrivala novac od Dragana Kovačevića, iako to nikad nije dokazano. Štoviše, on je sve to demantirao. 

"Oštro demantiramo jer je i sam Goran Puklin rekao da se radi o njegovom novcu, te je DNK i drugim vještačenjima utvrđeno da Dragan Kovačević nema nikakve veze s predmetnim novcem. Jedina njihova poveznica je da Dragan Kovacevic ima sjedište firme u istoj zgradi gdje stanuje Goran Puklin. Ovim se neistinitim objavama teško narušava dignitet, čast i ugled Dragana Kovačevića", istaknuto je. 

U svakom slučaju, nakon povlačenja optužnice oglasio se i Todorić poručivši kako se današnjom akcijom uhićenja pokušava izbjeći smjena glavne državne odvjetnice.

"Ovim putem jasno poručujem korumpiranoj vlasti koja je izdala nacionalne interese RH i otela privatno vlasništvo. Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj. Ja ću ostati strpljiv dok vladavina prava polako ali sigurno ne ugleda puno svijetlo dana", naveo je Ivica Todorić

Podsjetimo, Todorić je uhićen prije četiri godine. Optužnica je podignuta prije godinu dana na 80 tisuća stranica. Vlada je za vještačenje dala 5 milijuna kuna, no iznosi su probijeni. I sve je sada palo u vodu. A nitko neće odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo