NITKO NE SMIJE ZNATI KOLIKU PLAĆU IMAJU LOKALNI ŠEFOVI HGK-A: / 'Ovo postaje suludo. Valjda je i njih sram jer znaju da ih nisu pošteno zaradili?'

Image
Foto: Pixsell

HGK ima 20 županijskih predsjednika, u pravilu su vezani uz HDZ, za neke se zna da imaju plaću višu od 15 tisuća neto, a drugi primaju naknade,

6.5.2021.
13:35
Pixsell
VOYO logo

Viktor Šimunić, mladi političar iz Oroslavja, sada kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima, poznat kao dugogodišnji borac za transparentnost uprave i cjelokupnog državnog aparata, aktivist koji je raskrinkao pokušaj političke trgovine HDZ-ovca Žarka Tušeka, obilježava neobičnu godišnjicu. Prije godinu dana, 5. svibnja 2020. uputio je Hrvatskoj gospodarskoj komori set pitanja: na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, zatražio je da mu HGK dostavi informacije o naknadama, odnosno plaćama, svih predsjednika županijskih gospodarskih komora.

Godinu dana kasnije dobio je službeni odgovor HGK-a, rješenje, da mu ne žele dati podatke. Iako se financiraju iz obaveznih članarina poduzetnika, odgovorili su da "ovo tijelo ne nalazi elemente javnog interesa za dostavom ili ponovnom upotrebom ove informacije", te se pozivaju na zaštitu osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknade i plaće predsjednika dvadeset županijskih komora tako i dalje ostaju – tajna. Dakako, Viktor Šimunić će podnijeti žalbu Povjereniku za informiranje, uostalom, na ovu temu se već više puta u proteklih godinu dana dopisivao s uredom povjerenika za informiranje.

Image
Foto: Pixsell

Viktor Šimunić već godinu dana pokušava dobiti podatak kolike su plaće županijskih šefova HGK

Zagrljaj HGK-a i HDZ-a na lokalnoj razini

"Očito je da HGK ne želi otkriti cifre, da se skrivaju, ali ovo postaje suludo. Oni koji financiraju rad Komore, poduzetnici, ali i zainteresirani građani, ne mogu do podataka unatoč cijeloj zakonskoj regulativi za pristup informacijama. Ovo dopisivanje pokazuje da nešto ne štima. Da se moraju promijeniti protokoli, da se mora moći doći do traženih podataka", komentira sporost i neučinkovitost povjerenika za informiranje i Zakona o pravu na pristup informacijama Viktor Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njega je na potragu za podacima inspirirala konkretna zagorska priča. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije je JosipGrilec, ujedno i predsjednik Uprave u tvrtki Stražaplastika iz Huma na Sutli, koji ne krije svoju vezanost s HDZ-om. Grilec je uvijek viđen na stranačkim događanjima, bio je i ostao blizak sa Žarkom Tušekom, zastupnikom u Saboru i bivšim šefom županijskog HDZ-a, a njegov sin, Mišo Grilec, član je županijskog odbora HDZ-a, a sada je i na izbornoj listi. Prije godinu dana u Krapini, gdje je sjedište županijskog HGK-a, pročulo se da je u uredu zaposlena i šogorica Žarka Tušeka, Diana Tušek.

Šimunića je zaintrigirao taj model ispreplitanja HGK-a s HDZ-om, i koliko osobe koje su predsjednici lokalnih županijskih HGK-a, uprihode naknade, jer – prema analizi Viktora Šimunića – Josip Grilec, koji radi puno radno vrijeme kao direktor, u HGK-u je samo figurirao, pojavljivao se na svečanostima i domjencima, a sve poslove u HGK-u je zapravo vodila poslovna tajnica Janja Kantolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz Hrvatske gospodarske komore odgovor nije stizao. Jedan mjesec, pa drugi…Šimunić je potom napisao žalbu povjereniku za informiranje. 16. srpnja 2020. dobiva rješenje povjerenika i od HGK-a se traži da dostavi podatke u roku od osam dana, jer se radi o podacima koji su javno dostupni.

Prijetnja prekršajnim postupkom

Ali u HGK-u su bili ravnodušni i prema rješenju povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana. Šimunić je zvao ured povjerenika, a oni su slali požurnice, čak tri puta, 6. kolovoza, 9. rujna, pa onda opet 6. listopada. S obzirom na to da iz HGK-a nije bilo nikakvog odgovora, iz ureda povjerenika je 30. prosinca 2020. Šimuniću stigao dopis da je povjerenik odgovornoj osobi iz HGK-a, LukiBuriloviću, objavio namjeru "pokretanja prekršajnog postupka zbog prekršaja iz članka 61. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama (Narodne novine, 25/13. i 85/15.)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su utihnuli i u uredu povjerenika, Šimunić nije mogao dobiti informaciju jesu li doista pokrenuli prekršajni postupak, a ni iz HGK-a nisu dolazili odgovori. Do 5. svibnja ove godine, kada su mu iz Komore poslali rješenje da mu ne misle odgovoriti i da, ako nije zadovoljan, ima pravo na žalbu kod povjerenika.

I tako do… tko zna kada. Viktor Šimunić kaže da neće odustati, jer želi pokazati sav apsurd situacije, i kako funkcionira Zakon o pravu na pristup informacijama kada ga se dohvate oni koji žele skrivati podatke pod svaku cijenu, a imaju i vremena i ljudi da osmišljavaju modele izbjegava otkrivanja istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i u uredu povjerenika, jesu li pokrenuli prekršajni postupak protiv Burilovića kako su to i najavili Šimuniću, ali kažu da nisu – jer je Hrvatska gospodarska komora izvijestila povjerenika da je u konkretnom slučaju odgovorna osoba službenik za informiranje, a ne Burilović – i sada dolazi veličanstven dio – te je Komora tom istom svom službeniku "naložila žurno postupanje po predmetnom zahtjevu."

Image
Foto: Pixsell

HDZ i HGK oduvijek su bili dobro povezani

Dopisi i izmotavanja

Nakon nekoliko mjeseci "žurnog postupanja" službenik za informiranje HGK-a je Šimuniću poslao, taman na godišnjicu prvog upita, odgovor da mu HGK ne želi odgovoriti. "Što je to nego ruganje?", komentira Šimunić u razgovoru za Net.hr. "I tako to prolazi. Dopisi i izmotavanja. Na kraju se pitate: tko je tu lud?", kaže Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i povjerenika za informiranje, Zorana Pičuljana, kako komentira to višemjesečno manevriranje.

"Napominjemo da dosadašnja praksa povjerenika za informiranje i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske (primjerice, presuda Poslovni broj: UsII-2/16-8 od 13. travnja 2016. godine) ukazuje da bi podaci o plaćama čelnika tijela javne vlasti, kao i ostalih zaposlenih, javnosti trebali biti dostupni i bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa, kada se radi o podacima koji se tiču raspolaganja javnim sredstvima", stoji u odgovoru na upit Net.hr-a. A to znači da je HGK morao odgovoriti odmah na onaj prvi upit, bez ikakvog izmotavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2020. godinu (Preporuka broj 9), povjerenik za informiranje je istaknuo da tijela javne vlasti, u cilju pravilnog i pravodobnog rješavanja zahtjeva te izbjegavanja žalbi i sporova u predmetima u kojima je s obzirom na standarde Povjerenika i odluke Suda izvjestan negativan ishod, trebaju primjenjivati uspostavljenu praksu, a posebno praksu Visokog upravnog suda RH o dostupnosti informacija o raspolaganju javnim sredstvima bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa", objasnili su još iz ureda povjerenika.

No, uzalud ovakav stav povjerenika. Službenici za pristup informacijama kao da služe više za ometanje pristupa nego što omogućuju pristup informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Luka Burilović, šef Hrvatske gospodarske komore

Plaća plus naknada, pa još malo...

Za to vrijeme šefovi županijskih komora, skriveni od "interesa javnosti", ubiru svoje honorare ili plaće. Modeli su različiti, neki primaju plaću u tvrtki, i naknadu u HGK-u, kao predsjednik komore iz Krapinsko-zagorske županije, a neki primaju plaću u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa onda – dobivaju nakradu na svom drugom poslu. Recimo, u Osječko-baranjskoj županiji. Predsjednik županijske gospodarske komore u Osijeku je Zoran Kovačević koji je ujedno i načelnik općine Koška (iz redova HDZ-a). S obzirom na to da je načelnik, morao je ispuniti imovinsku karticu, te se tu otkriva da načelničku dužnost obavlja "volonterski", uz naknadu od 4600 kuna mjesečno, a kao predsjednik komore dobiva plaću od 15.331,33 neto.

I mi smo za potrebe teksta uputili upit u HGK, pitali smo i za naknadu šefa komore iz Krapine, a pitali smo i kada je točno i na kojem radnom mjestu u Hrvatskoj gospodarskoj komori zaposlena Diana Tušek, šogorica HDZ-ova zastupnika u Saboru Žarka Tušeka (koji je morao podnijeti ostavku na mjesto županijskog šefa HDZ-a jer je pokušao politički trgovati upravo s našim sugovornikom, Viktorom Šimunićem), no, do zaključenja teksta nismo primili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatan sustav funkcioniranja HGK-a čiju blagajnu prisilno pune poduzetnici i dalje se čuva kao najstroža državna tajna.

Viktor Šimunić već piše žalbu. "Ne dolazi u obzir da odustanem. To što ovako jako skrivaju cifre daje nam do znanja da su toliko visoke i neutemeljene na radu, da je i njih sram pokazati te brojke", komentira Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo