Nisu svi Splićani građani, neki samo žive u gradu

Ustaški poglavnik Pavelić izručio je Dalmaciju fašistima, no svejedno je 28.

29.12.2011.
11:53
VOYO logo

U Crkvi sv. Benedikta povodom godišnjice smrti ustaškog poglavnika Ante Pavelića održana je misa zadušnica, kao što se to godinama već zbiva u Bazilici presvetog srca Isusova, pod ravnanjem patera Vjekoslava Lasića. Upitali smo saborskog zastupnika i umirovljenog svećenika don Ivana Grubišića kako on gleda na uprizorenja takvih crkvenih slavlja, koja su pretvorena u prigodu da se manje ili više intimno veliča notorni ratni zločinac. A pogotovo isprike Crkve da se za svaku dušu, bez obzira na to koliko grešna bila, ravnopravno mogu služiti mise.

"To jest u načelu tako, ali kad se nešto dobro organizira unutar Crkve i od strane crkvenjaka, onda je to pitanje pastoralne razboritosti", kaže don Ivan Grubišić. Pojašnjavajući taj pojam, kaže da se radi o slanju poruke pastvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate misu za čovjeka čija je ideja i djelovanje problematično u povijesti, a misa je najavljena. Sigurno da je to slanje poruke od strane pojedinačnog svećenika koji to radi, ali tu mora reagirati Crkva koja će odrediti što se može, a što ne može i to onaj koji je iznad svećenika u hijerarhiji, dakle, biskup", pojašnjava don Ivan.

Nisu svi Splićani građani, neki samo žive u gradu

Odaziv na te mise također je zanimljiv, pogotovo ako se pogleda na spolnu strukturu. Naime, iako su gotovo uvijek žene najbrojnije na misama, 28. prosinca u crkvama koje mole za Pavelića isključivo prevladavaju muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno je da prevladavaju muški, to se ne može zanijekati. Mislim da se ovdje radi o problemu mentalnih sklopova i da je odaziv najjači kod ljudi iz ruralnih sredina. Nisu svi Splićani građani, neki od njih samo žive u gradu. Split je narastao mehanički i taj dio koji je došao iz Zagore je dominantan. Da se razumijemo, i ja sam iz Zagore i gradonačelnik Kerum, ali nisu svi razvili građansku svijest", kaže Grubišić.

Talibanstvo nije geografski pojam

Kako je neobično da se, primjerice, u Dalmaciji slavi Ante Pavelić koji je tu hrvatsku pokrajinu izručio fašističkim vlastima Italije, upitali smo don Ivana i o tom fenomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se radi o takvim slučajevima, činjenice nisu važne. Talibanstvo također nije geografski pojam", zaključuje Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo