STANOVNICI ŽRNOVNICE O PAKLU KOJI SU PROŽIVJELI: / 'Nisu reagirali kad smo tražili vode, vatru smo gasili sokovima'

Image

U stravičnom požaru koji je u ponedjeljak zahvatio okolicu Splita posebno je nastradala Žrnovnica. Desetak kuća je djelomično ili u cijelosti izgorjelo, a isto je i s vegetacijom.

18.7.2017.
11:33
VOYO logo

Stanovnici Žrnovnice otkrili su s kakvom su se katastrofom nosili cijeli jučerašnji dan i noć. Tvrde kako je najveći problem bio nedostatak pomoći.

Građani sami počeli sjeći šumu

'Sve se jako brzo dogodilo. Sa susjedima i rođacima počeli smo sjeći šumu koja se nalazi ispod kuće. Tko zna kako bi inače završilo. Vatra je samo zaokružila i za sat vremena ovdje je bio golemi plamen. Najveći problem bio je nedostatak pomoći. Kad je plamen došao ovdje, mi smo ostali bez pomoći. Stalno smo zvali i tražili pomoć, ali rekli su nam kako nemaju dovoljno vozila. U jednom trenutku dok su mi susjedi branili kuću, ja sam otišao do postrojbe i rekao da ne mogu samo stajati dok mi kuća gori, ali nisu mi mogli pomoći', rekao je Josip Lažeta za dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je situacija bila katastrofalna te da je prizor bio užasan.

'Koordinacija je bila katastrofalna'

'Vladala je panika, ne znate što se dogodilo, ne znate gdje možete dobiti informaciju ili otkuda uzeti vodu. Samo stojite i pitate se je li vam kuća izgorjela. Koordinacija je bila katastrofalna. Vidio sam scenu gdje cisterna s vodom nije htjela ulaziti, iako su ih GSS i vatrogasci nagovarali da moraju doći spasiti kuću. Jedna je cisterna zaglavila zbog pada dalekovoda koji HEP nije došao osigurati. Neka vatrogasna kola ostala su zatočena bez vode. Sve je bilo kaotično, ljudi su sve morali sami spašavati', tvrdi Lažeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov susjed Ivica ispričao je kako su građani sami počeli piliti borove ispod kuća kada su vidjeli da nema drugog rješenja.

'Vatru sam ugasio sokovima'

'Pilili smo i komadali grane. Dok smo imali vode, natapali smo kuću i vrtove', rekao je Josip te dodao kako su, nakon što su ostali bez vode, požar gasili sokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Planuo je balkon na mojoj kući. U hladnjaku sam imao samo dvije boce soka i onda sam time uspio ugasiti vatru. Fasada je kompletno istopljena, ali hvala Bogu, preživjeli smo. Zvali smo vatrogasce i njima svaka čast, ali organizacija mora doći od vrha. Nije se reagiralo kad smo tražili vode', rekao je Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo