dočekao ih hladan tuš / Nisu ih ni obavijestili: studenti došli na useljenje, a zagrebački studentski dom još nije gotov

Iako su još prije Božića ministar obrazovanja i ravnatelj Studentskog centra najavili da će 4. siječnja svi zagrebački domovi biti spremni za useljenje, studente koji su to danas pokušali učiniti - dočekao je hladan tuš

4.1.2016.
19:15
VOYO logo

Nakon četiri mjeseca života u stanu, student Medicinskog fakulteta Marko Lagančić se uselio u studentski dom Stjepan Radić. Iako je rezervirao sedmi paviljon, zbog nedovršenih radova privremeno je u drugom.

"Bio je to kao hladan tuš, a sve sam saznao ujutro. Primjetio sam da je puno studenata došlo iz raznih dijelova Hrvatske i nisu ništa znali", kaže Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve su saznali jutros, iako su još prije Božića i ministar obrazovanja i ravnatelj Studentskog centra najavili da će 4. siječnja sve biti gotovo.

Radovi još traju u dva paviljona studenstkog doma Stjepan Radić, a na useljenje je stiglo 300 studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od studenata, tko je došao, nije ostao vani. Dobili su zamjensko mjesto u obnovljenim paviljonima. Kad taj paviljon bude spreman za useljenje, pozvat će ih se za preseljenje. Ako budu htjeli i ostati u tim paviljonima, mogu i to napraviti", kaže Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj.

Iako paviljonima još uvijek hodaju majstori, studenti su zadovoljni s onim što ih je dočekalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno više polica, puno više mjesta. Novi bolji prozori. Rolete su nove, hladnjaci... Tako da je prvi dojam ok", kaže student Marko Lagančić.

Na veće probleme naišli su studenti doma Cvjetno naselje gdje radovi traju na još četiri paviljona, pa će 10-ak dana biti privremno smješteni u drugim sobama. Nezadovoljni su i poskupljenjem studentskog smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene smještaja su se za neke kategorije dvostruko povećale, a to nije iskomunicirano sa studentima. Čekamo formiranje nove vlade, jer tehnički ministar obrazovanja više nema utjecaja", kaže Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

"Sobe i paviljoni su bili u takvoj situaciji, u takvom stanju, da student plaća nešto više za ono derutno. Sad kad je obnovljeno, treba se postaviti cijena koja će održati isplativost paviljona i za buduće generacije", kaže Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A generacija koja je s cijenama nezadovoljna već sada, za kraj mjeseca najavljuje prosvjed.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo