što sad? / Ništa od zagrebačkog Big Brothera i snimanja tko to baca smeće krivo? Državna agencija rekla je 'ne može!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naveli su kako je videonadzor postavljen na javne površine prije svega kako bi nadzirali krivo parkirane aute i kako bi upravljali promet. Sada je ideja da se iste kamere koriste za uvođenje reda u razvrstavanju otpada

5.7.2023.
12:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je Zagrebu da koristi video nadzor s javnih površina kako bi hvatali "prijestupnike" u bacanju otpada.

"Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet naloženo je da u roku od 90 dana donese odgovarajući unutarnji-pravno provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom kojim će se utvrditi i provoditi politike i postupke povezane s videonadzorom javnih površina. Naime, videonadzorni sustav na javnoj površini Grada Zagreba postavljen je u svrhu provođenja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanja prometom, izdavanja naredbi za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila…, a isto prate ovlašteni prometni redari unutar Odjela prometnog redarstva", navode u AZOP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako su reagirali po pritužbama građana i nakon objave u medijima da će se videonadzor na javim površinama grada koristiti i za utvrđivanje tko nepropisno baca otpad. Pa su iz AZOP-a krenuli u provjeru te utvrdili da navedeni gradski ured vodi evidenciju i obradu osobnih podataka putem videonadzora na javnim površinama grada i to protivno Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Image
KONTROLIRA 530 NADZORNIH KAMERA /

Od početka godine zbog nepropisnog odlaganja otpada u Zagrebu, izdano 2000 kazni

Image
KONTROLIRA 530 NADZORNIH KAMERA /

Od početka godine zbog nepropisnog odlaganja otpada u Zagrebu, izdano 2000 kazni

"Potom nije proveo odgovarajuće organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti obrade osobnih podataka… Naime, premda prema iskazima odgovornih osoba postoji opća mogućnost ulaska komunalnih redara u tzv. Operativno komunikacijski centar, prvenstveno prema potrebama i samostalnoj procjeni komunalnih redara te tako i mogućnost uvida, ali i eventualnog podnošenja zahtjeva za izuzimanjem nastalih snimki videonadzornog sustava… utvrđeno je kako voditelj obrade nije predvidio i nije dokumentirao interni pravno-provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom", navode u AZOP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje navode da javne površine koje su pokrivene videonadzorom nisu adekvatno označene da je površina pod videonadzorom.

"Zato je Gradskom uredu naloženo da postavi oznake da je javna površina pod videonadzorom koje trebaju biti vidljive najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja svake od lokacija na koje su postavljene kamere", naveli su iz agencije koja je gradskom uredu naložila još neke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo na to kako je Grad Zagreb predstavio Operativno-komunikacijski centar Sektora za komunalno redarstvo u Jagićevoj ulici iz kojeg se, putem čak 530 kamera na 170 lokacija, kontrolirati tko to krivo odložen otpad.

POGLEDAJTE I VIDEO Nepropisno odlaganje otpada u Zagrebu nadzire 530 kamera: Kazne od 90 do 2000 eura, za pravne osobe i do 1200

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo