Ništa od rezanja: 'Šest godina takve politike EU nije dovela nikamo'

11.11.2014.
15:44
VOYO logo

Europska komisija u nedjelju je predstavila izvješće o mjerama hrvatske vlade na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža u kojem je hrvatske rezultate ocijenila ograničenim i manjkavim, a HRT je objavio prije tri dana, nakon telefonske sjednice vlade, kako bi u proračunu za iduću godinu manjak trebao biti 12 milijarda kuna, odnosno 3,9 posto BDP-a.

''Vlada planira manji deficit i to nikako ne može biti loša fiskalna politika'', rekao je Milanović u Pragu. ''Tuđe prognoze slušam i uzimam u obzir, a proračunska i fiskalna politika hrvatske vlade bit će razvidna za nekoliko tjedana'', najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možemo voditi zemlju po uputstvima za upotrebu'

Ona će se kretati u smjeru smanjivanja deficita, ali ne ''bezuvjetnom štednjom i bezglavim rezanjem svih mgućih troškova što vodi u recesiju'', rekao je. Milanović je rekao kako njegova vlada želi ''da država bude razumniji potrošač'', ali da uštede neće ostvariti samo ''slijepim rezanjem''.

''Ne možemo zemlju voditi po uputstvima za upotrebu i ići slijepo u rezanje. Ta politika Europsku uniju nakon šest godina krize nije nikamo dovela'', ocijenio je. Naprotiv, kaže, ''dovela ju je do recesije u Italiji, i gotovo stagnacije u Njemačkoj''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ta politika bezuvjetne štednje činila se razumnom i dobrom prije pet godina, a rezultata nema'', rekao je Milanović. ''Paradoksalno, rast su ostvarile samo one zemlje koje su bile izvan eurozone i imale fleksibilnu fiskalnu politiku'', poručio je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo