i dalje traže njegovu ostavku / Ništa od dogovora: 'Ministar Matić cijelo vrijeme obmanjuje premijera'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Drugi sastanak predstavnika hrvatskih branitelja koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i ministrima branitelja i obrane Predragom Matićem i Antom Kotromanovićem nije okončan dogovorom

8.6.2015.
10:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Drugi sastanak predstavnika hrvatske Vlade i prosvjednika iz Savske nije urodio plodom. Iako se isprva činilo kako sve ide 'kao po loju' jer je premijer Zoran Milanović ranije napustio sastanak i poručio da je 'sve ok', nakon završetka sastanka Đuro Glogoški je kazao kako nema ništa od dogovora i za sve optužio ministra branitelja Predraga Matića. U međuvremenu je stigla i izjava ministra Matića te njegov osvrt na sastanak.

Image
Image

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala svima, i premijeru i braniteljima, drago mi je da se konačno sastanak održao tamo gdje se odmah prvi dan trebao održati, u Ministarstvu. Iznijeli su čitav niz problema, neki datiraju od samog početka rata i nažalost još nisu riješeni. Dogovorili smo se da će za svaki od njih biti osnovana radna skupina", izjavio je ministar nakon današnjeg sastanka s braniteljima.

"Želim još samo iskoristiti priliku i svim braniteljima koje sam na bilo kakav način možda uvrijedio ili pogodio svojim izjavama, svima se ispričavam, branitelji znaju da to nije bilo mišljeno, ili s nekom zlom namjerom", kazao je ministar te dodao kako isto očekuje i od onih koji su svakakve uvrede upućivali njemu, ne toliko radi njega, kako tvrdi, nego radi njegove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
ovdje pogledajte kronologiju sastanka /

Završio sastanak u Banskim dvorima: na idućem sastanku o konkretnijim rješenjima

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ispred Ministarstva nešto prije 10 sati stigao je premijer Zoran Milanović. Dočekali su ga Matić i njegov zamjenik Glavašević. Srdačno su se rukovali s braniteljima. Svi prisutni su pozdravili predsjednika Vlade - svi osim jednog prosvjednika. Milanović je nastavio inzistirati, ali je ubrzo morao odustati jer je prosvjednik odbijao pozdraviti premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ni predstavnici Vlade ni branitelji nisu bili spremni za izjave uoči sastanka. Na dijelu sastanka bio je i premijer Zoran Milanović. On je izišao sa sastanka nešto nakon podneva i medijima poručio: "Sve je ok. Ljudi su ostali gore razgovarati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li zadovoljan sastankom, kratko je odgovorio kako je bitno da su 'oni zadovoljni'.

Između ministra Matića i branitelja na kraju nije postignut nikakav dogovor. Glogoški tvrdi da ministar cijelo vrijeme obmanjuje premijera i Vladu te se 'pokazalo da je sve istina' što oni cijelo vrijeme govore. Dodaju kako Matić ne može biti nositelj pregovora te i dalje traže njegovu ostavku. Također, traže da se uskrati financiranje agresorima i agresorskim udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je također sudjelovao u razgovoru, otišao je znatno ranije, a s braniteljima u ime Vlade razgovara resorni ministar Predrag Matić. Na sastanku je 50-ak predstavnika raznih braniteljskih udruga na državnoj razini te vođe prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm, Đuro Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinosti s tih razgovora novinari ne mogu doznati jer se vode 'iza čvrsto zatvorenih vrata' a nakon razgovora očekuje se izjave za javnost.

"Vjerujem da će od sutra stvari krenuti na bolje", rekao je u nedjelju za Media Servis ministar branitelja Predrag Matić, najavljujući novi sastanak s prosvjednicima iz Savske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja Tportal, u podrumu kafića Hocus Pocus u Šubićevoj ulici u nedjelju navečer u Zagrebu sastali su se ministar obrane Ante Kotromanović i Josip Klemm, a kasnije im se pridružio i Đuro Glogoški sa suprugom. Nakon što su više od dva sata raspravljali u podrumu kafića u koji su prolaz priječila dva pripadnika ministrovog osiguranja, Klemm i društvo popeli su se u prizemlje za stol, a ministar je otišao bez njih, tvrdi nam očevidac susreta, koji je molio da ga ne imenujemo.

Zanimljivo je da im se u razgovoru koji je potrajao preko dva sata nije priključio ministar branitelja Predrag Matić, kojeg je premijer Zoran Milanović proglasio osobom koja će u ime Vlade biti ključni 'pregovarač' u 'razgovorima' s prosvjednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Podsjetimo, na prvom sastanku prosvjednici iz Savske 66 te Milanović, Matić i Kotromanović nisu ništa konkretno riješili, nego su se dogovorili detaljnije baviti riješavanjem detalja i postizanjem kompromisa na današnjem sastanku. Dok su se prosvjednici u nekoliko navrata obrušili na ministra branitelja Predraga Matića optužujući ga za zanemarivanje braniteljske populacije i njihovih potreba, prema Anti Kotromanoviću su se odnosili s visokim poštovanjem. Štoviše, on ih je oslovljavao osobnim imenima ne persirajući im, dok je ton konverzacije svih drugih bio mnogo formalniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo