Ništa od besplatnog studiranja

Vlada je za školsku godinu 2010./2011. najavila besplatan studij, a u međuvremenu je u proračunu smanjila stavke predviđene za sveučilišta. Stoga se svi pitaju je li obećanje ludom radovanje?

27.1.2010.
8:52
VOYO logo

"Pozivam premijerku Kosor da što prije maturantima kaže hoće li morati plaćati školarine ili ne i koliko će za njih biti mjesta na fakultetima", poručio je saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar znanosti Gvozden Flego. Riječi su to koje je Flego izgovorio jer je Vlada najavila kako će svi koji upišu prvu godinu studija od akademske godine 2010./2011. studirati bez plaćanja, a da za to nije osigurala novac.

Štoviše, sveučilišta su iz proračuna ove godine dobila puno manje novca, pa rektori već sad prijete da će u slučaju da ne dobiju dodatna sredstva zadržati školarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aktualnoj situaciji u ponedjeljak se raspravljalo na rektorskom kolegiju Zagrebačkog sveučilišta, na kojem se čak zbog manjka novca spominjala i nemogućnost plaćanja grijanja.

"Ne može se donijeti odluka o promjeni sustava financiranja, a da se prethodno ne analiziraju svi socijalni, gospodarski, politički i znanstveni učinci jedne takve odluke. A mi takvih analiza nemamo", izjavio je dr. Željko Potočnjak, dekan Pravnog fakulteta, na kojem školarine čine oko 50 posto ukupnih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je sveučilište dobilo 3-4 posto manje novca nego lani, najbolje bi bilo da sustav kvota i financiranja zadržimo na onoj razini kakva je bila lani", predložio je.

Ujedno je dodao kako postoji opasnost da se visokoškolski sustav dogodine nađe u kolapsu, što bi moglo uzrokovati smanjenje kvalitete obrazovanja te manju znanstvenu produkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministar obrazovanja Radovan Fuchs poručuje da nema razloga za paniku. Prema njegovim riječima, dodatni novac bit će osiguran na vrijeme.

Jutarnji piše kako bi prema nekim izračunima besplatni studij državu trebao stajati oko 400 milijuna kuna, odnosno 117 milijuna kuna u prvoj godini njegove primjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacrt zakona je gotov i bit će predstavljen na rektorskom zboru krajem veljače. Paralelno s tim kreću pregovori sa sveučilištima i fakultetima o upisnim kvotama", rekao je Fuchs.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo